- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пропао експеримент Маскове компаније са уграђивањем можданих чипова: Већина мајмуна угинула

© Фото : Youtube/Neuralink/PrintscreenМајмун коме су уграђени чипови у мозак игра видео-игру путем мисли
Мајмун коме су уграђени чипови у мозак игра видео-игру путем мисли - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
Биотехнолошка компанија „Неуралинк“ милијардера Илона Маска развија мождане чипове дизајниране да могу да се се уграде у људе како би пратили и потенцијално стимулисали мождану активност и тако помогли у опоравку од повреда мозга и кичмене мождине.
Експеримент је већ обављен на мајмунима. Група за заштиту животиња под називом „Одбор лекара за одговорну медицину“ наводи да су у калифорнијском универзитету Дејвис у периоду од 2017. до 2020. године чипови „Неуралинка“ уграђени у мозак 23 мајмуна, а да је потом 15 њих угинуло.
После анализе ветеринарских извештаја, добијених од универзитета, група је дошла до закључка да су мајмуни обухваћени експериментом „Неуралинка“ били злостављани и изложени, како се наводи, екстремној патњи.
Представник те групе Џереми Бекам је, у интервјуу за „Бизнис инсајдер“ рекао да су мајмуни који су преживели експеримент пребачени у објекат „Неуралинка“ 2020. пре него што је компанија прекинула сарадњу с универзитетом.
Група за заштиту животиња се тим поводом обратила и Министарству пољопривреде захтевајући истрагу, наводећи потенцијална кршења америчког закона о добробити животиња.
„Неуралинк“ се поводом ових навода није огласио, а портпарол калифорнијског универзитета је за „Њујорк пост“ рекао да је надлежни универзитетски одбор „темељно размотрио и одобрио“ пројекат.
Крајем 2021, Маск је најавио да би „Неуралинк“ могао ове године да започне и тестирање на људима.
Компјутерска жена  - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Илон Маск на корак од тестирања можданог чипа на људима
Висок коефицијент није предуслов за успех у животу, али уопште није лоше када је висок - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Човек мислима пише – револуционарни имплант који је изненадио јавност
Мајмуни држе мобилни телефон - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Милијардер уградио мајмуну чип у мозак, сад може да игра видео-игре /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала