- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Психолошки ефекти: Зашто лифтови имају огледала

CC0 / / Огледало у лифту
Огледало у лифту - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
Готово у сваком лифту постоје огледала, мада се ретко ко запитао чему она заправо служе. Одговор је једноставан. Сврха је функционална, у почетку је била само механичка, а потом и психолошка.

1. Илузија брзине

Како су стамбене и пословне зграде постајале све више и више, па је пењање уз степенице постајало све напорније, тако је уградња лифтова постала императив. Међутим, упркос овом напретку, људи су избегавали да се возе лифтом, што из страха, а делимично и што зато су им се чинило да иде превише споро. Многи су се жалили, а испоставило се да би „убрзање“ којом се лифт креће горе-доле много коштало, па су произвођачи смислили генијалан трик – да ставе у њега огледало. Путници су сада имали другу занимацију, па нису обраћали пажњу на време проведено у вожњи. Чак су и пријављивали да се заиста крећу брже, иако се дизајн и брзина уопште нису променили.

2. Клаустрофобија

Клаустрофобија у лифту је веома чест проблем. Мали простор, недостатак ваздуха, немогућност разумевања како ово „сокоћало“ функционише, страх од висине и друге фобије узнемиравали су људе и изазивали анксиозност. Присуство огледала у лифту помаже да се реше ови проблеми: смањује се анксиозност и ствара осећај већег простора. Осим тога, путник у лифту на подсвесном нивоу нема осећај да је сам, као у замци, јер види свој одраз у огледалу.

3. Безбедност

Огледало ствара осећај сигурности када се особе које се међусобно не познају возе у кабини. Омогућава вам да неприметно прате покрете других. Психолози тврде да присуство огледала позитивно утиче на путнике и доприноси поштовању општеприхваћених норми понашања. Испоставило се да су случајеви вандализма веома ретки у лифтовима са огледалима. Када се човек види у одразу, почиње да се понаша „пристојно“, чак и кад је сасвим сам у кабини. Дакле, огледало у лифту није само ствар дизајна, већ нека врста мере психолошког утицаја на путника.

4. Досада

Није реткост да се особа која се вози лифтом досађује, а огледало је ту на „прекрати“ време. Боље је гледати у свој одраз него у празан зид или у под. Па тако већина често досаду „убија“, тако што се фотографише у лифту, што можете да приметите по друштвеним мрежама, ретко која особа нема селфи из лифта...

5. Помоћ особама са инвалидитетом

Огледало помаже особи у инвалидским колицима да се попне лифтом без потребе да се окреће у њему. Димензије лифта не дозвољавају вам увек да се окрећете у њему у инвалидским колицима, у овом случају огледало помаже, гледајући у одраз, можете безбедно да улазите и излазите из кабине уназад без окретања, преноси портал Новости магазин.
Селфи - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2020
Шта показује како заиста изгледамо — огледало или фотографија?
Кућа прекривена великим огледалима - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2020
Уметник створио кућу с огледалима која се стапа с околином и никад не изгледа исто /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала