- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Посматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини користи се као средство за провокације

© REUTERS / ALEXANDER ERMOCHENKOВозила специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Донбасу
Возила специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
Одлука већег броја земаља да преместе своје грађане који раде у Специјалној посматрачкој мисији ОЕБС-а у Украјини изазива озбиљну забринутост, мисија се користи као средство за могућу провокацију, сматра портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Тренутно председништвао ОЕБС-а и генерални секретар ОЕБС-а обавестили су државе-учеснице о одлуци ‘одређеног броја земаља’ да преместе своје грађане који раде у Специјалној посматрачкој мисији ОЕБС-а у Украјину ‘због погоршања безбедносних услова’. Ове одлуке не могу а да не изазову нашу озбиљну забринутост“, написала је Захарова у коментару објављеном на сајту Министарства спољних послова Русије.
Према њеним речима, „мисија се намерно увлачи у милитаристичку психозу коју подстиче Вашингтон и користи као средство за могућу провокацију“.

„Позивамо руководство ОЕБС-а да одлучно заустави покушаје манипулације мисијом и спречи да Организација буде увучена у бескрупулозне политичке игре које се око ње воде. Полазимо од тога да је у условима вештачког подстицања напетости посматрачки рад мисије потпуно у складу са њеним мандатом потребан више него икад“, констатује портпаролка.

Раније је телевизија „Си-Ен-Ен“, позивајући се на информисане изворе, јавила да америчка администрација у светлу кризе око Украјине намерава да повуче своје посматраче из мисије ОЕБС-а.
У недељу су неки медији јављали да је могуће да део особља посматрачке мисије ОЕБС-а можда напушта самопроглашену Доњецку Народну Републику.
Возила Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
РУСИЈА
ЛНР: Опозив представника ОЕБС-а ─ припрема за провокације у Донбасу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала