- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Запад хоће да покрене сукоб у Украјини како би ратовао туђим рукама

© Фото : БелТА / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите нас
Запад настоји да покрене сукоб у Украјини како би заратио туђим рукама, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко током састанка са украјинским политичарем Александром Морозом.
„Већ видим да ваши политичари почињу да се ослобађају од опште политике Запада. Видите, ја тачно знам шта је овде Западу данас потребно: потребно је покренути сукоб. Знате, они то умеју туђим рукама. Још боље је ратовати туђим рукама, туђим људима: нека гину Украјинци, Руси, Белоруси – то је далеко“, рекао је Лукашенко, преноси агенција Белта.
Он је додао да Белорусија нема везе са заоштравањем билатералних односа са Украјином и води јасну политику у тој области.
„Још једном желим јавно да вам кажем да ми практично немамо никакве везе са заоштравањем наших односа. Водили смо јасну, разумљиву политику за украјински народ. Ја се и даље држим те политике. Ми смо сродници, ми смо суседи... И наша будућност треба на тај начин да се развија, као код суседа“, нагласио је он.

О нападу на Украјину

Изјаве да је Белорусија спремна да нападне Украјину председник Белорусије назвао је лажним.
„Лаж је да је Лукашенко спреман да нападне Украјину: слушајте, мени то никада није било потребно, не треба ми ни сада. Али оно што ваше власти раде против Белорусије је генерално ван памети“, истакао је белоруски лидер.

Враћање руских трупа

Говорећи о повратку руских трупа у Русију након заједничких војних вежби које се одржавају у Украјини, председник је рекао да ће датуми за повратак бити одређени када то одлуче он и председник Русије и када се вежбе заврше.
Истовремено је подсетио да Американци пребацују хиљаде оружаних снага у Пољску и балтичке државе.

„Погледајте шта раде Американци: пребацују хиљаде на нашу границу, директно у Пољску и балтичке државе. Британци и друге европске земље пребацују оружане снаге. Поставља се разумно питање: када ћете ви повући (трупе) одатле? Они о томе не причају, већ врше притисак на нас. Повући ћемо их када председник Русије (Владимир Путин) и ја будемо одлучили да то урадимо и када се вежбе заврше овде. Ми ћемо доносити одлуку о томе: ово је наша територија“, нагласио је Лукашенко.

Заједничке војне вежбе Русије и Белорусије „Савезничка одлучност“ одржавају се од 10. до 20. фебруара. У оквиру вежби ће се разрађивати питања сузбијања и одбијања спољне агресије, као и супротстављања тероризму и заштите интереса Савезне државе. Представници Русије и Белорусије више пута су изјављивали да су маневри дефанзивне природе и да никога не угрожавају.
Запад последњих месеци оптужује Русију за наводне планове за ескалацију ситуације око Украјине. Москва то категорички негира и стално говори да никога не угрожава, а све такве изјаве користе се као изговор да се више војне технике НАТО-а постави близу руских граница.
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
РУСИЈА
Москва: Америка вређа здрав разум причом о томе да Русија само што није напала Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала