- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Убрзава се највећи пројекат Србије у Херцеговини

Требиње - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Један од највећих пројеката у Херцеговини је аеродром код Требиња, чију изградњу ће финансирати Влада Србије. Већ наредне седмице пред Скупштином Републике Српске биће план будућег аеродрома, а припрема се Меморандум о сарадњи Владе Србије и Савета министара БиХ.
Аеродром ће се градити 15 километара од Требиња, на подручју три села, Церовац, Талежа и Хум.
Старији мештани ових села, кажу не само да знају колико је за један крај важна саобраћајна повезаност, већ је и памте. Све до краја 70-их година прошлог века, данас напуштена железничка станица у Хуму била је једно од главних железничких чворишта у бившој Југославији.
Одатле се могло у Беч или Будимпешту. Зато се, кажу сада радују аеродрому.
„Мислим да је то добро за ово подручје, посебно у последње време када Требиње као дестинација постаје туристичко место“, наводи Недјељко Колак из села Хум.
Његов комшија Душан Колак каже да сви очекују тај аеродром, а са њим и напредак села Хум.
Мештани причају да је цео крај замро са укидањем железнице. Већина се раселила, а они који су остали данас чекају преговоре о откупу земљишта за будући аеродром. Већ годину дана земљиште у три села се истражује, мери и премерава.
„На том подручју смо обележили и издефинисали идејно решење, зонинг план за аеродром који је износио око 300 хектара“, наводи Борко Ћорлука, шеф подручне јединице Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове у Требињу.
На питање колико ће им се живот са изградњом аеродрома променити, они одговарају да нису могли ни да сањају да ће га уопште добити.
„Не знам, нећемо имати мира као сад, али нек се ради, нека младост живи“, наводи Јована Башић из села Талежа.
Потврду да је управо ова локација одлична за аеродром Херцеговци налазе и у томе што су је озбиљно разматрале и власти бивше Југославије. Тада су, кажу овде, више среће имали Ћилипи код Дубровника, преноси РТС.
Један од најлепших градова бивше Југославије данас је град са највећим туристичким потенцијалом у Републици Српској - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
РЕГИОН
„Хвала Србији, ми смо спремни“: Пао договор о градњи аеродрома
Авион  - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2021
Није "руски фактор" него економија: Зашто је градња аеродрома у Требињу трн у оку Хрватској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала