- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Поступци САД о Украјини ─ ратна пропаганда

© Sputnik / Алексей КуденкоЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите нас
Тренутни поступци Сједињених Америчких Држава и Велике Британије представљају ратну пропаганду у најчистијем облику, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Оно што сада раде САД и Британија је класична ратна пропаганда. Она је забрањена Међународним пактом о грађанским и политичким правима, усвојеним резолуцијом 2200 А (XXI) Генералне скупштине 16. децембра 1966. Први став 20. члана овог документа гласи: ‘Свака ратна пропаганда треба да буде забрањена законом.’ Тако се чини. Али Вашингтон и Лондон су увек били верни главном принципу – руке морају бити одрешене“, написала је Захарова на свом каналу на Телеграму.
Како је навела, и Сједињене Америчке Државе и Велика Британија праве одређене изнимке када преузимају на себе обавезе из пакта. Истовремено је приметила да задатак пакта усвојеног током Хладног рата „није био само да заштити људска права, већ и да одвуче човечанство од понора у који га је гурала војна реторика земаља НАТО-а тих година“.
„Али ни Вашингтон ни Лондон не ускраћују себи прилику да баце шибицу у пласт сена. Оно што сада видимо је ратна пропаганда у свом најчистијем облику. Агресивна реторика покрива испоруке Украјине оружјем, слање тамо војних инструктора и одржавање војних вежби НАТО-а у близини руских граница и стварање комбиноване офанзивне инфраструктуре западних држава“, истакла је Захарова.
„САД и Велика Британија извукле су из својих залиха оруђе које су чувале добрих пола века. И сада њиме машу као батином, подржавајући контролисану хистерију преко медијских холдинга ‘Си-Ен-Ена’, Блумберга и британских таблоида, утичући на јавно мњење у својим земљама. Све је спремно да рука Вашингтона притисне дугме ‘преоптерећење’ које је измислила америчка државна секретарка Хилари Клинтон“, закључила је портпаролка Министарства спољних послова.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Како је раније изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, Русија не ствара никакве поводе за конфликтну ситуацију око Украјине. Према његовим речима, Русија не искључује могућност да хистерија око Украјине, коју распирује Запад, има за циљ да покрије да Кијев саботира Минске споразуме о Донбасу.
Хилари Клинтон је 2009. године уручила министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову поклон који је требало да симболизује унапређење америчко-руских односа. Амерички званичници су, наиме, написали „перегрузка“ на симболичном дугмету за ресетовање, а Лавров је тада указао Стејт департменту, на чијем је челу у то време била Хилари Клинтон, да написана реч на руском значи преотерећење, наводећи да је требало да пише „перезагрузка“ (ресетовање).
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
РУСИЈА
Захарова Вашингтону: Лагали сте и лажете, не узимајте још један грех на душу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала