Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Председник Србије уручио одликовања поводом Дана државности /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићСвечана додела сретењских одликовања
Свечана додела сретењских одликовања - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Пратите нас
Свечана церемонија доделе одликовања поводом обележавања Дана државности, одржана је данас у Палати Србија, а признања најзаслужнијима уручио је председник Србије Александар Вучић који је у поздравном говору поручио да је будућност српске политике у независном и самосталном доношењу одлука, без притисака споља и у интересу народа.
Свечаност је започела химном Србије, а свечаности су поред лауреата присуствовали и председник Народне скупштине Ивица Дачић, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, министар спољних послова Никола Селаковић и министар спорта и омладине Вања Удовичић.
Након уводног обраћања, председник је уручио 88 одликовања за нарочите заслуге које су појединци и институције остварили за Србију у областима јавних, привредних, просветних, културних, спортских и хуманитарних делатности.
Имена свих лауреата можете прочитати ОВДЕ.

Вучић: Будућност српске политике је у независном доношењу одлука

Председник Србије је у поздравном говору поручио да је веома важно у данашњим оквирима и времену рећи да је будућност српске политике у томе да наше одлуке доносимо независно, самостално, без притиска и утицаја споља, да водимо рачуна о интересима нашег народа, наших грађана, наше земље и региона у којем живимо, а не о личним интересима или неких других који никад Србији и нашем народу нису желели добро.
Вучић је подсетио да су два велика догађаја, на исти дан, један се десио у лугу у јарузи, други на пољани, створила савремену Србију.
„Први, по историчарима најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. Тог 15.фебруара 1804.године у Марићевића јарузи у Орашцу народне вође, оне који су избегле од окупаторске сабље, подигле су први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, који ће на овим просторима као обавезу и завет устоличити свету реч - слобода“, нагласио је он.
Вучић је истакао да без те јаруге, тог дана, ништа не би изгледало као данас.
Воља коју су народни трибуну исказали, жртва коју су поднели, према његовим речима, постала је саставни део нашег ДНК, граничник преко којег ни данас нико не сме да пређе, јер, како је један песник рекао, овде се и гробови боре са сваким ко се на ту слободу дрзне.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић на свечаности у "Палати Србија"
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
Александар Вучић на свечаности у "Палати Србија"
Захваљујући њима Србија је, каже, успела да издржи стотине година борбе за своју и туђу слободу и независност, и ниједна жртва нам није тешка.
„Ми данас јесмо бастион слободе и независности, али и гарант мира на овим просторима, свесни његове вредности, жељни трајања и заједничког живота, доброг комшијског односа са свима који нас окружују“, поручио је он, пренео је Танјуг.
Вучић је рекао да је управо у тој јарузи кренула на пут слободе захваљујући којем Србија данас не дугује никоме ништа осим себи и својој будућности.
„Тај дуг који су нам оставили сви устаници Карађорђе, Синђелић... отплаћујемо свакодневно чинећи Србију лепшом. И сваки наш нови пут, болница и фабрика коју подижемо је својеврсна отплата камате на њихове снове и жртву. Упркос лому као крајњем резултату Први српски устанак показао је да је Србија ослоњена на себе, само на себе и да може да буде потпуно слободна и функционална држава“, истакао је он.

Србија је 1835. постала једна од најмодернијих држава

Вучић је подсетио да је 15. фебруара 1835. године захваљујући Сретењском уставу, Србија постала модерна држава, јер је тако одлучило 2.400 представника народа и више од 10.000 посматрача на највећој скупштини у Крагујевцу.
„На тој пољани, под отвореним небом, Србија је добила заставу, грб и институције и озваничила оно што је најважније од свега - слободу, јер је народ, поносан, сељачки, истрајан, одлучио да збаци окове и направи модерну државу, без робова у којој су сви једнаки пред законом, а власт ограничена“, рекао је Вучић.
Тада је укинут феудализам, а Србија постала једна од најмодернијих држава.
„Када је кнез Милош потписао тај акт, Димитрије Давидовић, творац тог Устава, написао је у новинама да је тим чином потписана срећа Србије и њена будућност, која ће и данас бити највећа наша обавеза, која од нас захтева да као највећу вредност чувамо слободу - земље и сваког човека у њој“, поручио је Вучић.
Она нас и данас обавезује да на тим пољанама градимо путеве, фабрике, пруге, да својом снагом, радом и вером, ту слободу чувамо, рекао је Вучић и додао да немамо право пред сенима предака да заборавимо да су највеће силе света тада баштиниле робовласништво и сурови колонијализам.
„Нисмо ми случајно данас најбрже растућа земља, земља градилишта, инвестиција, која може да се избори са кризама, од поплава до пандемије, нисмо случајно независна земља која самостално одлучује о својој судбини и будућности. То је био задатак, обавеза коју смо добили 15. фебраура у Крагујевцу 1835. године“, рекао је Вучић.
Председник је нагласио да је Србија данас највећим делом баш онаква какву су је они хтели - земља слободе и слободних, независна, своја, земља у којој се гради, која будућнст држи у својим рукама. Земља мир аи достојанства, сећања на оне који су то достојанство и слободу заувек обезбедили.
Додао је да данас постхумно одликован и потпуковник Вељко Раденовић, по коме је настала песма „Ђенерале, нек је твојој мајци хвала“, наводећи да је данас наступило време када коначно можемо да кажемо ко смо, одакле смо и шта је и која је наша земља, да се пред свима захвалимо нашим јунацима.
Навео је да је величанствено у оба догађаја, из 1804. и 1835, што су ти „људи из јаруге и са пољане”, знали и имали снаге, не само да изађу из мрака, већ да препознају и усвоје оне вредности које највећи део Европе тог времена и није познавао.
„Знали су да је слобода могућа само у модерној и јакој држави, и да ће после њих, који су за њу гинули, доћи они који ће за њу да живе и да је граде, у миру са собом и са другима. Све су то знали наши јуначни преци, и у зиму нам донели пролеће. И данас у Србији ми живимо то пролеће, живи га Србија слободна, независна, стабилна, достојанствена, у миру са свима”, поручио је Вучић.

Слобода је услов свега осталог

Председник је поновио и да Србија има најближе односе са РС, не дирајући интегритет БиХ, те додао да нико не може да нам забрани да говоримо о јединству народа, истој култури, истом језику, и да све што нас повезује кроз историју, заједнички обележавамо.
Додао је да, свестан да је слобода услов свега осталог, и да само из ње проистиче оно што уређује друштво, данас уручује одликовања у знак захвалности свима који су допринели на свој начин, таквој Србији, који су своје знање, рад несебично дали Србији.
„То су они у којима живи ген јаруге и пољане, ген слободе и највише вредности. Хвала на томе у име свих који су им делима претходили у име Србије, земље слободних. Остаће упамћени на страницама књиге коју су наши преци почели без речи, али са јасном мишљу, коју данас настављамо, знајући да нема крај”, рекао је Вучић.
Наводећи да је Сретење најбитнији датум у верском, политичком, културном и историјском календару модерне Србије, ми данас славећи га као „црвено слово“ чинимо посвету великим претходницима и шаљемо поруку какву Србију желимо.
„А, желимо слободну, јаку и модерну Србију. Желимо сретењску Србију. Нека живи Србија“, рекао је Вучић.
Одликовања поводом Дана државности Србије - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
СРБИЈА
Ко су добитници Сретењских признања: Међу лауреатима митрополит Иларион, Мирослав Лазански, Џони Деп
Споменик Карађорђу у Орашцу - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
СРБИЈА
Србија обележава Дан државности: Централна прослава одржана у Орашцу /видео, фото/
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
РЕГИОН
Жељка Цвијановић: Нераскидиве су везе Србије и Српске /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала