- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Аустрија укида скоро све корона мере, разматра се и привремено обустављање обавезне вакцинације

© AP Photo / Vadim GhirdaСтановници Беча уочи ступања на снагу одлуке о закључавању због короне
Становници Беча уочи ступања на снагу одлуке о закључавању због короне - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Пратите нас
Влада Аустрије одлучила је да укине скоро све корона мера од 5. марта, а већ од 19. фебруара неке од мера престаће да важе. Разматра се и привремено обустављање обавезне вакцинације, која је уведена пре десетак дана.
Већина мера против вируса корона које су сада на снази у Аустрији више се неће примењивати од 5. марта, осим у врло рањивим подручјима попут старачких и пензионерских домова као и у болницама.
Већ од 19. фебруара уместо 2Г правила (дозвољен приступ само онима који су потпуно вакцинисани или прележали вирус), биће враћено правило 3Г (вакцинисани, прележали, негативни на тесту). После 5. марта, ниједан од ових услова неће бити неопходан за места на којима се сада тражи, осим за болнице, старачке и пензионерске домове, док ће за одлазак на посао важити 3Г правило.
Тако ће невакцинисани моћи да уђу у хотеле, ресторане, на јавне догађаје, наводи аустријска агенција АПА.
Ноћна гастрономија се такође поново отвара, а укида се забрана конзумације на манифестацијама тј. јавним окупљањима, преносе аустријски медији.
Обавеза ношења маске се такође укида од 5. марта. То не важи у рањивим подручјима, где ће и даље морати да се носи ФФП2 маска. Ношење тих маски остаје на снази и у јавном превозу, укључујући и станице, супермаркетима, апотекама, банкама и поштама. У свим осталим подручјима остаје само препорука коришћења ФФП2 маски, која се односи на затворене просторије.
Редовно и масовно тестирање ће се наставити, рекао је министар здравства Волфганг Микштајн, али ће се и оно размотрити, јер „редовно тестирање људи без симптома који су примили бустер дозу вакцине нема много смисла, а пуно кошта“.
Микштајн је најавио је да ће се променити режим уласка у земљу, па ће у Аустрију моћи да уђу сви који су вакцинисани, прележали ковид19 или имају негативан тест.
Канцелар Карл Нехамер је подсетио да је одлука владе препорука, а да покрајине могу саме одлучити да ли ће задржати неке мере, те саопштио да је покрајина Беч најавила да ће задржати мере и да ће даље анализирати ситуацију.
Савет за управљање пандемијом ГЕЦКО навео је да ће четврта доза вакцине можда бити потребна пре следеће зимске сезоне, односно отприлике од септембра.
Вакцинација против вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
СВЕТ
„Можда укинемо обавезну вакцинацију“: Аустријски премијер изненадио јавност
Медицински техничар припрема шприц са вакцином  - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
СВЕТ
Обрт у Аустрији! Тек што је кренула обавезна вакцинација, вирусолог тврди да она није потребна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала