- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски безбедњак открива колико Пентагон троши на војне базе у иностранству

CC BY 2.0 / US Embassy Kabul Afghanistan / Naturalization CeremonyАмерички војник са заставицом САД
Амерички војник са заставицом САД - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Пратите нас
Пентагон годишње троши око 25 милијарди долара на одржавање до 900 америчких војних објеката у 58 земаља света, изјавио је заменик секретара Савета безбедности Русије Михаил Попов.
„Оружане снаге САД тренутно имају на располагању до 900 војних објеката у 58 страних земаља. Најважнији од њих су објекти војних поморских база, ваздухопловних база и аеродрома за стално базирање авијације Ратног ваздухопловства и Ратне морнарице, као и места за распоређивање копнене војске и маринаца. Трошкови њиховог одржавања су око 25 милијарди долара годишње“, рекао је Попов у интервјуу за „Руску газету“.
Како је истакао, Пентагон је распоредио и стално унапређује систем напредног базирања америчких трупа, највећи у свету по обиму, саставу укључених снага и средстава, као и по трошковима одржавања.
„У циљу осигуравања брзог гомилања трупа на територији савезничких страних држава, између осталог и у близини руске границе, створене су залихе материјално-техничке опреме и неопходна инфраструктура за пријем формација и јединица за појачање“, објаснио је Попов.
Такође је додао да Пентагон од 2014. године реализује антируски програм „Обуздавање агресије у Европи“ на који се годишње из америчког војног буџета издваја четири до пет милијарди долара.
„Обратите пажњу на назив тог програма у који је уткан значајан информативно-пропагандни смисао, усмерен на формирање слике 'САД – миротворца'“, прецизирао је заменик.
Он је додао да је Русија приморана да реагује на те претње, што захтева финансијске и материјалне ресурсе.
Попов је поручио да „западни лидери треба да схвате да им Русија није непријатељ, да је са Русијом боље бити пријатељ и трговати, али то треба да буде поштено, равноправно и са узајамним поштовањем“.
Подсетимо, амерички председник Џо Бајден дао је зелено светло Пентагону да распореди додатне снаге у источној Европи као доказ „подршке савезницима у НАТО-у који се осећају угрожено због руских војних потеза у близини Украјине“.
Припадници „браон беретки“ (СФАБ) - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2021
Јединица о којој се ћути: Американци са Мањаче крећу на Русију и Кину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала