- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Велики бизнис на светском тржишту чипова: Куповина вредна шест милијарди долара

CC0 / Пиксабеј / Матична плоча
Матична плоча - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
Пратите нас
Једна од највећих технолошких компанија на свету, амерички „Интел“, објавио је да ће купити израелског произвођача чипова „Тауер Семикондуктор“ за скоро шест милијарди долара.
Они су саопштили да планирају да искористе ову јединствену прилику сходно тренутној огромној потражњи за полупроводницима на светском тржишту, јавља „Вол Стрит Журнал“.
Израелска компанија производи чипове за аутомобиле, медицинске сензоре и електросистеме, а „Интелу“ треба да помогне у покушају да преузме водећу позицију од тајванског ТСМЦ-а, највећег произвођача чипова у свету.
„Портфолио компаније „Тауер Семикондуктор“ специјализоване технологије и географског досега помоћи ће „Интелу“ да прошири услуге производње чипова и омогућиће нам да се приближимо циљу, а то је позиција великог капацитета за производњу чипова широм света“, рекао је извршни директор „Интела“ Пат Гелсингер.
Чипови су у последње време јако тражена роба, посебно у аутомобилском сектору, док су произвођачи електронике успели да набаве довољно залиха, па их тренутна несташица мање погађа.
„Интел“ је у јануару ове године објавио да ће уложити 100 милијарди долара у градњу комплекса за производњу чипова у америчкој савезној држави Охајо, који би требало да му поново осигура доминацију у производњи чипова и ублажи зависност САД од азијских погона, преноси Кликс.
Ова америчка компанија послује у Израелу већ готово педесет година и спада међу његове водеће добављаче. Аквизицију „Тауер Семикондуктора“ намеравају да финансирају средствима из добити, а преузимање су једногласно одобрили управни одбори обе компаније.
Тојота аутомобили - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
ЕКОНОМИЈА
Највећи аутомобилски гигант на свету смањио производњу за 500.000 возила — разлог чипови и корона
Микрочип - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
ЕКОНОМИЈА
„Хрватски Стив Џобс“ креће с чиповима: Жели и на берзу
Аутомобили  - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
ЕКОНОМИЈА
Стање хаоса: Купци чекају нове аутомобиле месецима — у Србији скачу цене половњака
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала