- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нови дан „Д“: Западни медији померили датум „руске инвазије“

© Sputnik / Алексей МайшевМосковски Кремљ. У даљини се види зграда Министарства спољних послова Русије
Московски Кремљ. У даљини се види зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Пратите нас
Амерички лист „Политико“, који се позива се на мишљења аналитичара, тврди да би Русија наводно могла да „започне инвазију“ на Украјину након 20. фебруара, а да је датум који је раније помињан у западним медијима – 16. фебруар био „скретање пажње са кључних датума“.
„Изгледи за руску инвазију на Украјину 16. фебруара увек су били прецењивани. Временски оквир који би заиста требало пратити је оно што ће се догодити убрзо након 20. фебруара... Аналитичари су нам саопштили да је опседнутост са 16. фебруаром скретала пажњу са стварних кључних датума“, наводи лист.
Како се истиче, период након 20. фебруара вредан је посебне пажње, јер се управо тада очекује завршетак „највећих војних вежби од периода Хладног рата након којих ће, како су обећали у Москви и Минску, трупе отићи кући“.
Лист прецизира да постоје и други разлози да се посебна пажња обрати на 20. фебруар – тог дана се завршава Минхенска безбедносна конференција на којој ће присуствовати украјински лидер Владимир Зеленски, потпредседница САД Камала Харис и амерички државни секретар Ентони Блинкен.
Такође аутор чланка подсећа да је 20. фебруар последњи дан Зимских олимпијских игара у Пекингу, те да Русија „неће почети инвазију пре церемоније затварања како не би увредила кинеског лидера Си Ђинпинга“.
„Политико“ тврди да уколико се „инвазија ипак не догоди“ до 1. марта, многи ће моћи да одахну са олакшањем. Међутим, бивша припадница америчке обавештајне службе Андреа Кендар Тејлор сматра да ни тада не треба мислити да је опасност прошла.
Поводом писања „Политика“ огласио се портпарол Кремља Дмитриј Песков који је подсетио да су сви до сад чули много датума почетка наводне руске „инвазије“, али да се испоставило да су све то лажне вести.

„Па, добро, после 20. фебруара. Чули смо много датума, много конкретнијих. Испоставило се да су то све нове дезинформације, лажне вести, неодговорне лажне вести. Чак нико од аутора тих лажних вести касније није признао да није био у праву. То је вероватно још једна лажна вест и надам се да бар ми нећемо веровати у то“, рекао је Песков.

Раније је „Политико“ писао да је председник САД Џо Бајден на видео-конференцији са лидерима западних земаља, ЕУ и НАТО-а рекао да је датум „инвазије“ Русије на Украјину 16. фебруар.
Западни медији последњих месеци више пута су извештавали о наводној могућој инвазији Русије на украјинску територију, наводећи „тачне датуме“, па чак и времена, и изнова их одлагали. Руска страна редовно је негирала такве тврдње. Председник Русије Владимир Путин истакао је да Москва не жели рат, а да би га спречила, Русија је покренула преговоре о безбедносним гаранцијама.
Припадници полиције на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
РУСИЈА
Кремљ: Русија неће тражити јавно извињење због дезинформација о наводној инвазији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала