- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пентагон: Русија наставља да повећава снаге на граници са Украјином

© REUTERS / JOSHUA ROBERTSАмерички министар одбране Лојд Остин
Амерички министар одбране Лојд Остин - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Пратите нас
Русија наставља да јача своје снаге на граници са Украјином и заправо се приближава прагу НАТО-а, изјавио је амерички министар одбране Лојд Остин.
„Русија наставља да јача своје војно присуство дуж граница Украјине, укључујући и на Криму, у Белорусији и на Црном мору. То на много начина доводи до закључка да су руске трупе на самом прагу НАТО-а“, рекао је шеф Пентагона на конференцији за новинаре у Бриселу, где учествује на састанку министара одбране земаља-чланица НАТО-а.
Остин је оптужио Русију да не само да није повукла своје трупе са границе са Украјином, упркос тврдњама руских званичника, већ је, напротив, последњих дана распоредила додатне снаге у то подручје.
„Не видимо (повлачење снага). Напротив, видимо повећање снага, док тамо већ имају више од 150 хиљада концентрисаних, при томе у последњих пар дана“, приметио је Остин.
„Видимо да су се неке трупе преместиле још ближе граници“, додао је он.
Како је навео, САД и савезници из НАТО-а прате ситуацију на граници између Русије и Украјине, укључујући могуће провокације са руске стране.

Дијалог о безбедности

Остин је додао да би власти САД поздравиле даљи дијалог са Русијом о безбедности и да верују у могућност да се ситуација око Украјине реши дипломатским путем.
„(Председник Русије Владимир) Путин каже да жели да даље учествује у дијалогу. Као што смо све време говорили, ми бисмо то поздравили. Верујемо да још има времена и простора да ради дипломатија“, додао је он.
Према његовом мишљењу, дипломатско решење проблема на граници Русије са Украјином је могуће, али би то могао бити компликован процес.
Дипломатски пут може бити тежак, али вреди тога“, истакао је Остин и додао да је НАТО спреман да ради у том правцу.

„Што се тиче овог могућег сукоба, нема ничег неизбежног. Он се може спречити“, нагласио је шеф Пентагона, говорећи о напетости око Украјине.

Америчке трупе из Немачке иду у Бугарску

Министар је саопштио да Сједињене Америчке Државе шаљу чету копнених снага из Немачке у Бугарску на заједничке војне вежбе.
„Желео бих да изразим своју захвалност Бугарској, која је управо данас пристала да прими чету америчких копнених снага на (оклопним транспортерима) ‘Страјкер’ на заједничку обуку. Ове трупе ће наредних дана кренути из Немачке“, прецизирао је он.
Сједињене Америчке Државе су раније објавиле да ће послати додатне снаге у Немачку, Пољску и Румунију.
Са Запада настављају да стижу изјаве да Русија наводно спрема провокације у Украјини, упркос повратку руских трупа након војних вежби у своје матичне базе. У понедељак се председник Русије Владимир Путин састао са министром одбране Сергејем Шојгуом, који је саопштио да се „неке вежбе приводе крају, а неке ће бити завршене у најскорије време“. Портпраол Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков, изјавио је у уторак да су Јужни и Западни војни округ почели да враћају трупе у своје гарнизоне. Повлачење војске након вежби је уобичајена пракса и ту нема никаквих новина, рекао је раније портпарол Кремља коментаришући питање новинара да ли повлачење трупа значи деескалацију ситуације око Украјине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала