- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта пише у документу који је Република Српска упутила у Брисел

© Sputnik / Радоје ПантовићЗграда Владе РС у Бањалуци
Зграда Владе РС у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Пратите нас
Република Српска упутила је документ европским институцијама у Бриселу у којем се наводи да Српска поштује Дејтонски споразум и да правним процесом враћа надлежности које су јој дате Уставом.
„Српска делује поштујући територијални интегритет БиХ, а процес враћања надлежности није корак ка отцепљењу“, истиче се у документу који је објавио портал РТРС.
Уставом БиХ је предвиђено да сва овлашћења која нису изричито прописана институцијама Босне и Херцеговине, припадају ентитетима, наводи се у документу и напомиње да са изузетком Уставног суда БиХ, правосудна питања нису питања институција БиХ.
Додаје се да је Међународна кризна група признала да је Дејтон доделио правосудна питања ентитетима.
У документу упућеном европским институцијама наглашено је да искуство показује да политичко Сарајево блокира било какву промену у области правосуђа. Наводи се и да СДА од 2011. године одбацује све предложене обрасце ЕУ за реформу правосудног система.
„Упркос чињеници да Република Српска тражи враћање надлежности које су јој додељене према Уставу БиХ, кроз пажљив, демократски, правни процес, они који унутар БиХ и Високог судског и тужилачког савета страхују да ће као резултат ове мере изгубити власт, позвали су ЕУ на санкције институцијама и лидерима Републике Српске“, каже се у документу.
У документу, упућеном Европском парламенту, изречен је и став Српске да политичка криза у БиХ треба да буде решена унутрашњим дијалогом.
Бриселу, додаје се у документу, није место међу унутрашњим питањима, јер Српска и враћањем надлежности показује да одбацује страно уплитање.
РТРС напомиње да ће о ситуацији у БиХ у Бриселу бити речи 21. фебруара, с акцентом на враћање надлежности које је Република Српска покренула.
Портал преноси и оцену српског члана Председништва БиХ Милорада Додика да је стављање БиХ на дневни ред седнице у Бриселу сарајевски спин и покушај да се од ЕУ изнуде санкције за Српску.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2022
РЕГИОН
Додик: Република Српска се бори за уставну позицију
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
РЕГИОН
Провидна игра против Српске и специјални задатак — увлачење Босне и Херцеговине у НАТО
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала