- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјинске снаге гранатирале насеља у Донбасу

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајински војници на тенку током војних вежби у Гончаровску
Украјински војници на тенку током војних вежби у Гончаровску - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
Пратите нас
Украјинске снаге безбедности у четвртак ујутро су два сата гранатирале девет насеља на територијама самопроглашене Доњецке и Луганске Народне Републике, саопштила су представништва република у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.
„Испаљено је око 160 граната калибра већег од 12,7 мм“, преноси Доњецка новинска агенција.
Како је навео представник ЛНР, „оружане формације Украјине грубо су прекршиле режим прекида ватре, користећи оружје које, у складу са Минским споразумима, мора да буде повучено“.
Према његовим речима, од 3.30 по средњоевропском времену украјинска војска је из минобацача калибра 120 и 82 мм, бацача граната и тешких митраљеза гађала насеља Сокољники, Золото 5, Весјолењко, Нижње Лозово и Доњецки која су под контролом Луганска.
Представништво ЛНР је додало да територија републике у среду није гранатирана.
Касније је начелник управе Народне милиције ЛНР Јан Лешченко изјавио да се ситуација на контакт линији у Донбасу значајно погоршала у последња 24 часа.
„У протекла 24 сата ситуација на контакт линији значајно се погоршала. Непријатељ, по директном наређењу кијевског војно-политичког руководства, покушава да ескалира сукоб... Позивамо међународне посматраче да забележе агресивна дејства кијевских снага и предузму хитне мере за спречавање крвопролића у Донбасу“, рекао је Лешченко у саопштењу објављеном на Телеграм каналу Народне милиције ЛНР.
Представник самопроглашене Доњецке Народне Републике навео је да су јединице Народне милиције ДНР узвратиле ватру на положаје украјинских снага које су гранатирале територију републике.
„У циљу заштите цивилног становништва, наши браниоци били су принуђени да узврате ватру како би сузбиле паљбу противника. У току је прецизирање информација о цивилним жртвама и оштећењима цивилних инфраструктурних објеката“, објаснио је представник Народне милиције.

Ситуација на истоку Украјине

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
У Донбасу су 27. јула 2020. ступиле на снагу додатне мере за обезбеђивање примирја. Договор укључује забрану било које врсте ватре, распоређивање тешког наоружања, офанзивне и диверзионе акције, а предвиђа и дисциплинску одговорност за нарушавање споразума. Сукобљене снаге такође не би требало да употребљавају беспилотне летелице на линији додира, а забрањено је и инжењерско опремање положаја. Очекује се да ће примена мера обезбедити потпуни прекид ватре у Донбасу.
Украјинска артиљерија у борбама на истоку земље, Доњецк - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
РУСИЈА
Москва упозорава: Сваки пуцањ може имати фаталне последице у Донбасу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала