- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додиков кабинет: Призивањем санкција Џаферовић показује непријатељство према Србима и Српској

© Sputnik / Дејан СимићЗграда Председништва РС
Зграда Председништва РС - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2022
Пратите нас
Кабинет српског члана Председништва БиХ Милорада Додика најоштрије је осудио и одбацио наводе Шефика Џаферовића у вези са амандманима Европског парламента, истичући да позивањем на увођење санкција Додику, грађанима и пословним субјектима из РС, он показује политичку немоћ, незнање и непријатељство према Српској и српском конститутивном народу.
Џаферовић, чија је изборна база Федерација БиХ, константном кампањом напада на Републику Српску жели да прикрије проблеме које има ФБиХ, а тичу се одсуства демократије услед немогућности да се изабере легитимна Влада, све лошијег положаја хрватског конститутивног народа, катастрофалног положаја српских повратника, те истражних радњи у странци из које долази и многих других нагомиланих проблема у ФБиХ“, наводи се у саопштењу Кабинета српског члана Председништва БиХ.
Изјављујући да иницијативе Додика крше Устав БиХ, Џаферовић показује елементарно непознавање Устава на основу којег се налази на функцији, оцењује се у саопштењу.
„Јер да га познаје знао би да су све иницијативе српског члана Председништва БиХ у складу са Уставом БиХ и Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, а да би Џаферовићу и његовим сарадницима било јасније наводимо да је реч о Дејтонском споразуму“, наводе из Кабинета.
Уколико би се узела у обзир могућност да Џаферовић, ипак, познаје Устав, додаје се у саопштењу, онда је јасно да је реч о злој намери у којој се не бирају средства да се политички противници прикажу на најгори могући начин.
„Бошњачки члан Председништва, који се номинално залаже за БиХ, требао би да зна да је у дипломатској пракси незабележено да један члан колективног органа који управља државом тражи увођење санкција другом члану, који је део тог истога органа. Џаферовић фактички подржава санкције Председништву БиХ“, указали су из Додиковог кабинета.
У саопштењу се додаје да је посебно забрињавајући и неприхватљив део Џаферовићеве изјаве у којој каже да је Милорад Додик претња миру.
„Поставља се питање да ли Џаферовић има право да било коме говори о претњи миру, када знамо да је у току грађанског рата у БиХ био учесник истог и то на просторима у којима су исламски верски екстремисти муџахедини чинили страшне злочине и ритуална убиства, а сам Џаферовић није ништа учинио да спречи и осуди! Једино што би Џаферовићу могло дати за право да говори о рату, јесте његово разумевање у исти, с обзиром на прошлост, коју се труди да заборави и потисне“, наводи се у саопштењу, пренео је портал РТРС.
Председништво БиХ Милорад Додик Жељко Комшић Шефик Џаферовић - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
РЕГИОН
Бошњачки члан Председништва БиХ подржао позиве на увођење санкција Додику
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
РЕГИОН
Додик одговорио европским парламентарцима
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
РЕГИОН
Хрватска делегација у ЕП није подржала позив за увођење санкција Додику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала