- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Зоолошки врт замрзавањем ДНК покушава да спаси угрожене врсте

CC BY 3.0 / Wikipedia / Wzsuzsanna3 / Замрзавање јајних ћелија
Замрзавање јајних ћелија - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2022
Пратите нас
Зоолошки врт Пејнтон у Великој Британији бори се да спаси угрожене животиње користећи криогене технологије за замрзавање њихових генетских узорака. Циљ је да спасу ДНК око 40.000 врста које су тренутно у ризику од изумирања.
Истраживачи ће користити „јединствене технике обраде и складиштења“ које ће им омогућити да сачувају више узорака репродуктивног ткива и ћелија угрожених врста у живом стању на -196 степени Целзијуса.
Ови узорци су прикупљени од животиња које су угинуле или су стерилисане у зоолошком врту, а тим се нада да ће партнерство са компанијом „Нејчер сејф“, једном од највећих живих биобанка у Европи, помоћи да се додају узорци за критичних 80 врста.

„Изазови са којима се суочавамо у очувању врста значе да морамо да размишљамо унапред и иновативно,“ рекла је др Кирстен Пулен, главни научни службеник у „Вајлд планет трасту“, компанији која води зоолошки врт.

„Док улажемо напоре у иницијативама за узгој и очување у заточеништву, рад са ‘Нејчер сејфом‘ нам пружа узбудљиву прилику да развијемо још један алат за постизање нашег циља – заустављања пропадања врста“, навела је докторка.
Према Стиву Нешу из „Вајлд планет траста“, многим врстама „понестаје времена“ и иницијатива зоолошког врта може деловати као заштита за ове животиње.
„Због употребе криогених технологија, могуће је да ове врсте буду враћене у живот коришћењем свог генетског материјала за 10, 20, 30, 1.000 година", каже Тулис Матсон, суоснивач „Нејчер сејфа“.
„Теоретски, у наредних неколико година, тај узорак коже можемо претворити у сперму и јаје, што је прилично невероватно. Али наука напредује тако брзо да ако је сада не замрзнемо, изгубили смо ту врсту заувек“, рекао је за Скај њуз.
Пре Пејнтоновог зоолошког врта, зоолошки врт у Сан Дијегу започео је сличан пројекат. Они су 1972. прикупили узорке коже ретких животиња, надајући се да ће у будућности бити коришћени за заштиту угрожених врста. Иницијатива је касније названа „Фрозен зоо“, а 2020. године постигла је цифру од 10.000 крио-замрзнутих ћелијских линија за будућност.
Ембрион — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Кинески научници уз помоћ вештачке интелигенције створили „дадиљу“ која чува ембрионе
 - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Фонтана младости на видику: Научници да корак ближе заустављању старења
ДНК - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2021
Тајанствени ланци ДНК који се уклапају са генима из других организама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала