- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Одлука о којој ће се причати и подсећање на скандал – зашто Рус није постао „Краљ“?

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаАлександар Бољшунов
Александар Бољшунов - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
Пратите нас
Руски скијаш Александар Бољшунов доминирао је на Зимским олимпијским играма, али на крају остао без титуле „Краља скијања“ због одлуке организатора да трку не помере, већ скрате.
На највећим светским скијашким манифестацијама се још од 1954. године додељује незванична титула „Краља скијања“, али се то неће десити на овогодишњим Зимским олимпијским играма у Пекингу, пише „Чампионат“.
Ово признање добијају скијаши који на светским првенствима и олимпијским играма буду најбољи на тркама и на 30 и 50 километара.
Та традиција почела је пре више од пола века, када је на Светском првенству 1954. шведски краљ Густав шести био импресиониран совјетским скијашем Владимиром Кузином, који је био најбољи на обе поменуте трке.
На крају турнира, краљ Густав је Кузину доделио награду коју је тада измислио, са посветом која је гласила: „Краљу скијања од краља Шведске“.
Шведски краљ је тиме започео традицију која траје скоро 70 година, а до сада су титулу „Краља скијања“ успели да добију Совјет Николај Зимјатов (ЗОИ 1980), Швеђанин Гунде Сван (СП 1985), Финац Мика Милуја (СП 1999) и Норвежанин Петер Нортуг, двапут (СП 2009. и 2011).

Скандал у Оберстдорфу

Најбољи руски скијаш данашњице Александар Бољшунов био је надомак овог достигнућа први пут на Светском првенству 2021. у Оберстдорфу, али се тада десио велики скандал.
Он је био најбољи у скијатлону и први фаворит у маратону, али му се пред сам финиш трке поломио штап у дуелу са великим ривалом Јоханесом Клебом.
Норвежанин је због непрописног опхођења током поменутог дуела дисквалификован и одузето му је злато (тек после жалбе руских делегата), али то није помогло 25-годишњем Русу, који је на крају завршио иза Емила Ајверсена.
Бољшунов није лако поднео овај „пораз“ и после трке је виђен како плаче поред једног билборда, а сада, као ни тада, није успео да постане „Краљ скијања“.

Шта се десило у Пекингу?

На Зимским олимпијским играма у Пекингу, Бољшунов је дошао никад ближе да престижни епитет понесе први пут на Играма још од 1980. Тријумфовао је у скијатлону, а онда је на ред дошао маратон, односно трка на 50 километара.
Међутим, десио се велеобрт – због непогодних временских услова организатори су били приморани да реагују. Могли су да помере или одложе трку, али су се одлучили да је скрате.
Уместо на 50, трка је постала на 28,4 километра, а Бољшунов је освојио злато. Ипак, не и титулу „Краља скијања“, јер није испунио цео услов који је 1954. поставио шведски граљ Густав шести.
Бољшунов дефинитивно може да каже да је оштећен у Пекингу, али шта тек онда може да каже млада Камила Валијева...
Камила Валијева - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
СПОРТ
Одјек скандала из Пекинга: „То је њихова срамота – чега се боје, девојчице од 15 година?“
Александра Трусова - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
СПОРТ
Рускиња се сломила у Пекингу: „Мрзим овај спорт!“ /фото/
Камила Валијева - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2022
СПОРТ
„Све изгледа као дириговани напад“ – руска шампионка љута због случаја „Камила“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала