- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Научници открили које боје привлаче комарце

CC BY 3.0 / Википедија/Alvesgaspar / Комарци све отпорнији на отрове...
Комарци све отпорнији на отрове... - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
Пратите нас
Биолози са Вашингтонског универзитета су открили да комарци када открију мирис људског тела почињу да реагују на црвене, наранџасте, црне и тамно плаве нијансе боја које их асоцирају на кожу. Истраживање је објављено у научном часопису „Nature Communications“.

„Комарци користе мирисе како би пронашли жртву у близини. Када осете неке елементе, као што је угљендиоксид из нашег даха, њихове очи почињу да траже специфичне боје и визуелне знакове који асоцирају на потенцијалну жртву“, појаснио је научник Џефри Рифел са Вашингтонског универзитета.

Ови инсекти игноришу зелену, љубичасту, плаву и белу боју. Научници су објаснили да људска кожа комарцима изгледа као да је црвене боје и то је разлог што они на њу слећу. Међутим, они проналазе жртву пре свега по вишку угљендиоксида у ваздуху, топлоти тела, као и по молекулима млечне киселине који се налази у зноју људи и животиња.
Научници су посматрали понашање женки комараца „Aedes aegypti“ које разносе вирус „зика“, жуту грозницу и низ других опасних болести. Током испитивања коришћени су молекули људског зноја, као и предмети различитих боја.
Испоставило се да комарци игноришу све ствари у одсуству мириса људског тела. Међутим, када мирис постоји у близини, онда комарци почињу да се интересују за предмете црвене, наранџасте и црне боје, игноришући предмете зелене или плаве боје.
Научници су затим одлучили да провере како комарци реагују на голу руку човека са зеленом рукавицом. Откривено је да са вишком угљендиоксида у ваздуху су инсекти летели ка руци са велике удаљености, али зелене рукавице су проузроковале да игноришу човека чак и када су били близу њега.
Стршљенови - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
РУСИЈА
Да ли ће влада Русије усвојити предлог и месо заменити инсектима?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала