- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Избеглицама из Донбаса доносе храну, одећу, обућу... Њима је потребно - све /видео, фото/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићХуманитарна помоћ за Донбас
Хуманитарна помоћ за Донбас - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Пратите нас
Десетинама хиљада избеглица из Донбаса који су у Русији нашли уточиште помажу сви – и држава, и народ и Руска православна црква. У Ростову на Дону, главном граду руске Ростовске области, отворени су Центри за прикупљање хуманитарне помоћи, где грађани доносе храну, одећу, обућу, чак и бојице и бојанке за децу.
Грађани доносе углавном воду, млеко, макароне, хељду, уље, дечију храну, средства за хигијену, сокове, конзервирано месо... Избеглима је потребно све, пошто приликом евакуације нису успели да узму ни најнеопходније ствари.„Тренутно су најпотребније кућне папуче, пасте и четкице за зубе, гелови за туширање и сва средства за хигијену. Такође, потребне су пелене за децу и одрасле, као и дечија храна“, каже за Спутњик Артјом Толпигин, руководилац регионалног одељења „Добровољци победе”.
Према његовим речима, након што је Влада Ростовске области најавила отварање Центара за прикупљање хуманитарне помоћи за избеглице које стижу из Донбаса, у граду су отворена два таква пункта – на један помоћ доносе физичка лица, а на други - правна. Овај први је отворен у оквиру зграде Донског државног техничког универзитета. У њему сваког дана ради 25 волонтера, а дневно кроз њега прође више од 100 људи.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићХуманитарна помоћ за Донбас
Хуманитарна помоћ за Донбас - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Хуманитарна помоћ за Донбас
Грађани доносе углавном воду, млеко, макароне, хељду, уље, дечију храну, средства за хигијену, сокове, конзервирано месо... Избеглима је потребно све, пошто приликом евакуације нису успели да узму ни најнеопходније ствари.
„Неки долазе и ћутке остављају помоћ и само се захвале волонтерима, док други траже спискове, питају шта је конкретно потребно набавити и донети. Сви се захваљују волонтерима који раде у Центрима за прикупљање хуманитарне помоћи, у привременим избегличким смештајима, на граници или онима који као аниматори раде са децом. Захвални су за њихов рад и труд и зато што су брзо реаговали и одмах се прикључили свим процесима“, каже Толпигин.
Сам центар је велика сала, а дуж зидова су постављени столови на које се одлаже прикупљена помоћ. Одавде се производи шаљу у централни пункт, а одатле се даље дистрибуирају у привремене избегличке смештаје у региону.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићПрикупљање помоћи
Хуманитарна помоћ за Донбас - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Прикупљање помоћи
Све што се донесе пописује се, проверава се рок трајања, разврстава се. Производи су распоређени на столовима по категоријама: хигијена, храна, одећа, играчке и тако редом. Све је беспрекорно организовано.
И сам Толпигин има родбину у Донбасу, која не намерава да се евакуише пошто живе ближе руској граници, где је ситуација мирнија, а такође и зато што је један од чланова породице парализован.
„Да, чујемо се. Пошто они живе у градовима ближе граници са Русијом, код њих је за сада тихо, не пуца се, и не планирају да иду одатле. Али, разговарао сам и са пријатељима који живе у Луганску, а тамо се пуца. Послали су ми видео, ноћу их гађају, људи не спавају, страхују да их нешто, не дај Боже, не погоди“, прича Толпигин.
Откако је објављена евакуација становништва из ДНР и ЛНР због заоштравања ситуације у тој области, Русија ради на збрињавању избеглица – жена, деце и старих. Држава је организовала смештај, храну и једнократну новчану помоћ у износу од по 10.000 рубаља (око 115 евра) свакој избеглици која стигне у Ростовску област. Ангажовани су и припадници Министарства за ванредне ситуације, полиција, лекари, волонтери, козаци, возачи и све неопходне службе које помажу избеглима.
Црква такође пружа помоћ – у привременим смештајима организовано је дежурство свештеника, а такође је организовано и прикупљање хуманитарне помоћи у свакој епархији.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићПомоћ за малишане
Хуманитарна помоћ за Донбас - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Помоћ за малишане
Пошто међу избеглицама има и доста старих, немоћних и болесних лекари им непрестано пружају медицинску помоћ, а такође предузимају се и све епидемиолошке мере због пандемије вируса корона.
Отворене су и телефонске линије за помоћ избеглима. У Ростовској области је на снази режим високе приправности, а раније су власти ове области саопштиле да су спремне да прихвате 900 хиљада избеглица из Донбаса.
Експлозија у Луганску - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
РУСИЈА
Експлозије одјекују у Дњепопертровску, Кијеву, Одеси, Харкову, мета - војна инфраструктура
Козак - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
РУСИЈА
Козаци прискачу у помоћ: Само да деца не плачу /видео, фото/
Избеглице из Донбаса у Ростовској области - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
РУСИЈА
Спутњик са избеглицама: „Ако у Донбасу крене нешто озбиљно, рат од пре осам година биће дечја игра“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала