- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Након 55 година спојени ретки руком писани стихови Џимија Хендрикса

© Flickr / nico7martinЏими Хендрикс
Џими Хендрикс  - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Пратите нас
Две половине ретког потписаног рукописа стихова Џимија Хендрикса спојене су 55 година након што су поцепане на два дела. Легендарни гитариста је после једне свирке 1967. поцепао бележницу са текстом на два дела да би дао аутограм обожаватељкама.
Најпознатији гитариста је био у раној фази своје каријере када је његов бенд „Џими Хендрикс експиријенс“ свирао у Бат Павиљону у Самерсету 20. фебруара 1967, заменивши Чака Берија који је отказао.
Пре концерта, две локалне девојке од 15 и 16 година, дошле су до врата бекстејџа у потрази за аутограмом. Хендрикс им је изашао у сусрет, али није имао празан папир. Уместо тога, истргао је страницу из своје свеске, поцепао је на пола и потписао оба дела. Чланови бенда Мич Мичел и Ноел Рединг су такође додали своје потписе.
Док су тинејџерке ходали кући након свирке, вртеле су комаде папира и пронашле руком писане стихове под насловом „51st Anniversary“ са бочним насловом „Key of B“. Само три недеље касније, „51st Anniversary“ је објављен као Б-страна Хендриксовог другог топ-хита на британској листи – „Purple Haze“.
Двe пријатељице су се удаљила а њихови животи су кренули различитим правцима. Свака је са собом понела свој папирић, преноси „Гардијан“.
Међутим, прошле године једна од жена се обратила продавници рокенрол сувенира са седиштем у Ланкаширу како би понудила свој комплет аутограма.
На захтев продавнице, продавац је успео да у Самерсету пронађе њену пријатељицу – упркос ограниченом контакту у последњих пет деценија – и открије да је она такође сачувала свој део странице.
Обе жене, које желе да остану анонимне, пристале су да продају своје половине рукописа, који се сада процењује на петоцифрену суму.
„Постоји изузетно мало рукописа Џимија Хендрикса, а још мање оних које су потписали Џими и друга два члана ‘Експиријенса’“, рекао је власник рок-сувенирнице Пол Вејн.
Хендрикс је основао „Џими Хендрикс експиријенс“ 1966. Направили су хитове, посебно у Великој Британији, са обрадом албума „All Along the Watchtower“ и оригиналним песмама „Voodoo Chile“ и „Purple Haze“. Група се распала 1969. након Рединговог одласка.
Хендрикс је умро у септембру 1970. у 27. години. Рединг је умро 2003., а Мичел 2008. Адвокати ритам секције групе тврде да су „обојица умрли у релативном сиромаштву јер никада нису добили право право од својих радова, наступа и оснивачког чланства у групи.
Бети Дејвис - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
КУЛТУРА
Дива која је инспирисала Принца и Мадону: Одлазак Бети Дејвис, краљице фанка
Петар Пеца Поповић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2020
Легендарни фестивал на острву Вајт: Како се рокенрол покорио новцу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала