- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Предмети и навике у кући који могу да погоршају астму

© Фото : Youtube/WWCIH Charity/PrintscreenИнхалација код астме
Инхалација код астме - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Пратите нас
Астма је болест која погађа велики број људи, а неки предмети у кући или навике могу значајно да погоршају њене симптоме.
Око 220.000 људи у Србији болује од астме, процена је Удружења пацијената „Победимо астму и алергије“.
Научници наводе да су међу бројним факторима који негативно утичу на оболеле и неки предмети који се налазе у скоро свим кућама и да би њихово избацивање из домаћинстава могло да помогне астматичарима у избегавању напада.
Један од главних ризика за погоршање астме може бити пасивно пушење, наводе научници у студији у којој су коришћени подаци 56 научних радова у којима је учествовало 137.000 испитаника.
Удисање дуванског дима омета нормалан развој и рад плућа и имуног система и изазива иритацију дисајних путева. Највеће жртве су деца изложена дуванском диму у кући, наводе истраживачи из Аустралије.
Други најчешћи ризик су јастуци или постељина од вештачких влакана, какав је микрофибер, најлон или акрил. Синтетички материјали имају виши ниво алергена, а подижу и ризик од удисања испарљивих хемикалија, пошто их више упијају.
Такође, синтетички материјали више од природних скупљају алергене из крзна кућних љубимаца који такође могу изазвати нападе астме.
Ризичне су и плинске грејалице, које могу да емитују азот-диоксид, иначе веома иритантан за дисајне органе, пише „Конверзејшн“.
Астма - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2019
Руски лек може спасити стотине милиона људи широм планете
Жена на мору - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2019
Руски научници направили лек против астме каквог нема у свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала