- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путинове поруке на седници Савета безбедности Русије: Иживљавали су се над људима у Донбасу

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
Пратите нас
Председник Владимир Путин изјавио је да треба одлучити шта даље да се ради по питању Донбаса, полазећи од ситуације на терену.
Како је рекао, Русија је у почетку чинила све како би се мирним путем изгладиле противречности између Кијева и Донбаса.
„Људи су изјавили да формирају две независне републике – Доњецку и Луганску Народну Републику. Од тог момента почела је конфронтација кијевских власти и људи који живе на тој територији. С тим у вези желео сам да вам скренем пажњу на то да је Русија у почетку чинила све да мирним путем, мирним средствима реши све настале противречности“, истакао је руски лидер.
Ток догађаја показује да актуелне власти у Украјини не намеравају да реализују Минске споразуме, додао је он.
„Актуелне кијевске власти немају намеру да реализују Минске споразуме. Штавише, они су то јавно више пута саопштили и на највишем државном нивоу и на нивоу министара иностраних послова, Савета безбедности“, рекао је Путин на седници Савета безбедности.
Председник је додао да се преговарачки процес о Донбасу налази у ћорсокаку.
„Што се тиче преговарачког процеса, (заменик шефа председничке администрације Дмитриј) Козак је известио: ми смо у ћорсокаку. То је просто ћорсокак, преговарамо осам година, ето о чему се ради“, рекао је Путин на седници Савета безбедности.
Истакао је да је државни удар у Украјини 2014. године био крвав. Како је констатовао, кијевске власти су два пута спровеле војне казнене операције у Донбасу.
„Судећи по свему, сведоци смо ескалације ситуације по трећи пут“, рекао је Путин.
„Све те године, желим да истакнем, све те године су се практично изругивали над људима који живе на тим територијама: константна ватрена дејства, блокада. Као што знате, људи који живе на територијама у близини такозване линије фронта морали су да се преселе у подруме у којима живе са децом“, рекао је Путин.
Према речима Путина, након државног удара у Украјини 2014. године део становништва није прихватио тај пуч.
„Подсећам да је био противуставан и крвав, јер је током тих догађаја страдало много невиних људи. То је заиста оружани удар. Део грађана те земље није прихватио тај пуч и то се тицало људи који су живели на Криму, који су живели и живе у Донбасу“, оценио је руски лидер.
Председник је додао да постоје претње и уцене западних колега.
„Видимо претње и уцене наших западних колега. Схватамо са чиме је повезан такав корак, али схватамо и ситуацију која се развила у овом тренутку“, рекао је Путин.
Потпредседник Савета безбедности Дмитриј Медведев позвао је да се призна независност ДНР и ЛНР - то је жеља убедљиве већине грађана Русије. Према речима Медведева, Украјини у принципу нису потребне ДНР и ЛНР, већ их Кијев користи као адут за преговарање, а становници република не виде никакву помоћ од Кијева. Он је додао да сматра да садашње украјинске власти неће поштовати Минске споразуме, јер њихова примена неће омогућити Владимиру Зеленском да буде изабран за други мандат.
Председница Савета Федерације Валентина Матвијенко и председник Државне Думе Вјачеслав Володин такође подржавају признање република Донбаса.
Руске заставе у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
РУСИЈА
ДНР и ЛНР траже од Путина да призна независност република
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала