- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Афера дрма хрватску владу: Ухапшен министар, премијер губи подршку, спрема му се ултиматум

Пратите нас
Криза владе дрма Хрватску после хапшења министра Дарка Хорвата. Хрватски премијер Андреј Пленковић изгубио је подршку владајуће ХДЗ, а једна струја из те партије припрема му ултиматум, пишу хрватски медији.
У Загребу ће данас бити одржан састанак владајућег ХДЗ-а са коалиционим партнерима, након хапшења сада већ бившег министра просторног уређења, грађевинарства и државне имовине Дарка Хорвата, коме је одређен једномесечни притовор, због злоупотребе положаја и незаконите доделе финансијске подршке одређеним подручјима за која је, како се тврди, и лично био заинтересован.
У међувремену у влади се разговара о кандидату који би заменио Хорвата на министарској функцији.

Криза владе, Пленковић губи подршку, министри под сумњом

Загребачки недељник Национал пише да је премијер Андреј Пленковић изгубио подршку врха странке, то јест неких од водећих људи ХДЗ-а, иако значајан број из ширег руководства сматра да он још увек „држи карте у рукама“ и да још увек може да спаси и себе и владу и ХДЗ ако под хитно спроведе најпре ширу реконструкцију владе, а потом са одговорних функција у министарствима и државним предузећима смени све компромитоване кадрове.
Ако то хитно не уради, питање је тренутка када ће влада пасти, сматрају у врху ХДЗ-а, забринути због чињенице да Пленковић, изгледа, није свестан дубине проблема, пише Национал.
„Унутар ХДЗ-а ствара се струја која ће му дати ултиматум. Траже да хитно направи реконструкцију владе, да макне компромитоване министре“, изјавила за загребачке медије новинарка Национала Орхидеа Гаура Ходак.
Државно тужилаштво ће, пише Национал, врло скоро и службено затражити скидање имунитета и поднети кривичну пријаву и против министра рада Јосипа Алрадовића, коме се ставља на терет да је, док је био на челу Хрватског завода за пензионо осигурање, незаконито запослио две особе, од тога једну по налогу министра Дарка Хорвата, пише Национал.
Недељник пише и да је Алрадовић већ припремио оставку.
„Аладровић је свестан да је његова министарска каријера завршена и не жели да буде терет актуелној влади“, рекао је за Национал неименовани извор близак Алрадовићу.
Хрватски медији објавили су фотографију потпредседника Бориса Милошевића како данас долази у седиште владе.
Милошевић се од хапшења Хорвата није оглашавао до јуче, када је на свом Фејсбук профилу написао да је све радио у складу са законом и да не жели да коментарише непроверене информације.
Милошевић је, иначе, један од шест осумњичених у афери Хорват.

Састанак врха ХДЗ-а

Јуче је одржана седница врха ХДЗ-а о кризи владе, а док је седница трајала шеф посланичке групе ХДЗ у сабору Бранко Бачић је изашао и новинарима рекао да у овом тренутку нема говора о реконструкцији владе, да се о томе уопште није разговарало, и да, како је навео, „онима изван ХДЗ-а смета јак ХДЗ“.
И потпредседник владе и министар бранитеља Томо Медвед је рекао јуче да ванредних парламентарних избора неће бити и да су влада и владајућа коалиција стабилне.
„То ћемо потврдити и у уторак (данас) када имамо састанке с коалиционим партнерима. Избори су били пре две године, ХДЗ је добио мандат, оправдао га је носећи се са свим кризама које смо имали“, рекао је Медвед, пренео је Танјуг.
Борис Милошевић - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
РЕГИОН
Хапшење министра у Хрватској: Под истрагом и Србин, потпредседник Владе
РЕГИОН
Хрватска: Месец дана истражног затвора за министра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала