- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лондон упутио протестну ноту руском амбасадору због дешавања у Украјини: Русија да повуче трупе

© Sputnik / Алекс Макнотон / Уђи у базу фотографијаВестминстерска палата и мост у Лондону
Вестминстерска палата и мост у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
Пратите нас
Британски Форин офис уручио је протестну ноту руском амбасадору у Великој Британији Андреју Келину због наводног „кршења територијалног интегритета и суверенитета Украјине“.
„Позвали смо данас амбасадора да истакнемо да таква дејства крше међународно право. Велика Британија понавља да је њена посвећеност суверенитету, територијалном интегритету и независности Украјине непоколебљива и инсистира да Русија мора одмах да повуче своје трупе“, наводи се у саопштењу.
У британском Министарству су упозорили да Русију очекују нове санкције ако не повуче своје трупе, које су наводно распоређене на територији Доњецке и Луганске Народне Републике и почну стриктно да поштују међународне обавезе.
„Јасно смо ставили до знања руском амбасадору да ће Русија платити цену за своје поступке даљим санкцијама ако не повуче своје трупе“, истакли су у Форин офису.

Лондон спреман на нешто више од санкција

Британска министарка спољних послова Лиз Трас изјавила је да је Лондон спреман да иде даље у санкцијама Русији.
„Спремни смо да идемо много даље ако Русија не одступи од ивице пропасти. Ограничићемо могућности руске државе и руских компанија да привлаче средства на нашим тржиштима, забранићемо извоз низа високотехнолошке робе и додатно изоловати руске банке од светске економије“, истакла је Трасова.
„Велика Британија ће такође увести санкције оним члановима Думе и Савета Федерације који су гласали за признавање независности Доњецка и Луганска, што је грубо кршење територијалног суверенитета Украјине. Осим тога, наредних недеља ћемо продужити територијални санкције уведене Криму, на територију коју не контролише влада (Украјине) у такозваним самопроглашеним републикама Доњецка и Луганска. Ниједно приватно лице или британско предузеће неће моћи да послује са овом територијом док она не буде враћена под контролу Украјине“, објаснила је министарка.
Осим тога, у случају „даљих агресивних дејстава Русије против Украјине“, Лондон има спреман „пакет даљих санкција без преседана спреман за примену“ који укључује широк спектар мера усмерених на руски финансијски сектор и трговину.
„У склопу тога, ако Русија не пође на деескалацију, Велика Британија ће ускоро увести законе који ће, између осталог, спречити Русију да издаје суверени дуг на британским тржиштима“, додала је Трасова.

Џонсон: Инвазија на Украјину

Претходно је британски премијер Борис Џонсон изјавио да се руске трупе налазе у Доњецкој и Луганској Народној Републици, што се, како је рекао, може сматрати „инвазијом“.
„Кремљ је изјавио да ће руске трупе ући на територију непризнатих република под маском мировних снага и од тада се виђају руски тенкови и оклопни транспортери. Доњи дом не треба да сумња да је размештање ових снага на територија суверене Украјине једнако поновној инвазији на ову земљу“, рекао је Џонсон, говорећи у парламенту.
Џонсон је напоменуо да ће влада краљевства наставити да дипломатским путем тражи излаз из тренутне кризе између Русије и Запада.
Раније је заменик руског министра спољних послова Андреј Руденко изјавио да је Русија спремна да пружи војну помоћ ДНР и ЛНР у случају претње, али да тренутно нема говора о слању трупа тамо.
Ситуација на контакт линији у Донбасу ескалирала је ујутру 17. фебруара. У самопроглашеној Доњецкој и Луганској Народној Републици саопштили су о најинтензивнијем гранатирању из Украјине последњих месеци. У петак 18. фебруара су лидери ЛНР и ДНР, Леонид Пасечник и Денис Пушилин, најавили евакуацију становника република у Русију због растуће претње од борбених дејстава.
Руководство Доњецке и Луганске Народне Републике апеловало је раније на Путина да призна њихову независност. Путин се у понедељак, после ванредне проширене седнице Савета безбедности, обратио грађанима Русије, рекавши да сматра да је неопходно донети одлуку о моменталном признавању суверенитета ЛНР и ДНР, јер они који су кренули путем крвопролића, насиља и безакоња нису признали и не признају ниједно друго решење сукоба у Донбасу, осим војног. Одмах након обраћања, председник је у Кремљу потписао указе о признавању ЛНР и ДНР.
Потписивање указа о признању ЛНР и ДНР - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
СВЕТ
Путинова одлука о признању ДНР и ЛНР дочекана на нож: Западни свет обећава оштар одговор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала