- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Нису уклесани у камену“: Како је украјинска политичка врхушка говорила о Минским споразумима

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова подсетила је на кључне изјаве украјинског руководства и званичника који су годинама одбијали да поштују и реализују Минске споразуме.
„Однос украјинске политичке врхушке према Минским споразумима. Када се буду жалили и говорили да су се стриктно придржавали тог документа, подсетите их на њихове изјаве“, написала је Захарова на Телеграму.
Она је прво навела изјаву председника Украјине Владимира Зеленског од 13. децембра 2019. године.
„Нисмо ми као тим потписали Минске споразуме, него ми као власт треба да испунимо услове на које је пристала тадашња власт. Али сигуран сам да можемо да променимо неке ствари и да ћемо их променити“, рекао је тада Зеленски.
Заменик премијера Украјине, министар за питања реинтеграције привремено окупираних територија Алексеј Резњиков, 9. јул 2020. године:
„Што се тиче Минских споразума, цитираћу (тадашњу немачку канцеларку) Ангелу Меркел: нису уклесани у камену. Они данас не одговарају ситуацији у којој се налазила Украјина када је склапала те споразуме као политичко-правне договоре. Данас су већ истекли рокови који су били предвиђени у Минским споразумима (2014-2015. година) и ти Мински споразуми нису реализовани“.
Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов, 31. јануар 2021. године:
Спровођење Минских споразума значи уништавање земље. Када су потписивани на нишану руског оруђа, док су Немачка и Француска то гледале, већ је било јасно свим разумним људима да је немогуће спровођење тих докумената. Ако буду инсистирали на реализацији Минских споразума у садашњем облику, то ће бити веома опасно за нашу земљу“.
Председник Украјине Владимир Зеленски, 26. април 2021. године:
„Учествујем у процесу који је разрађен пре мог доласка на дужност председника. Мински процес би у садашњој ситуацији требало да буде флексибилнији. Он треба да служи актуелним циљевима, а не онима из прошлости. Постоје две опције: можемо да изменимо мински формат, да га коригујемо или можемо да искористимо неки други формат. Брзина је битна. Темпо овог процеса је важан, јер сваког дана губимо људе“.
Председник Украјине Владимир Зеленски, 2. фебруар 2022. године:
„Не желим да говорим о одредбама Минских споразума. Нисам задовољан свим одредбама. Имамо другачији став по питању редоследа реализације појединих ставки“.
Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба, 4. фебруар 2022. године:
„Мински споразуми не могу бити реализовани под условима Русије који се заснивају на директном дијалогу Украјине и појединих региона Доњецке и Луганске области који нам намећу и који се, могу да потврдим, на свим састанцима, на свим нивоима веома јасно одбацује“.
„Нећемо ући у директан дијалог са такозваним ДНР и ЛНР. То није предвиђено Минским споразумима. Покушај успостављања таквој дијалога је искључиво интерес Русије како би се ослободила статуса стране у сукобу и како би се претворила у посредника“.
Бивши украјински председник Петро Порошенко, 15. фебруар 2022. године:
Од данас Украјина има пуно право да одустане од својих обавеза. Председник Украјине Владимир Зеленски је давно, још за време предизборне кампање, обећао да ће предложити други формат“.
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
РУСИЈА
Москва: Питање граница ЛНР и ДНР ће се тек решавати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала