- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Србија са Запада увезла „лајфкоуча“ – модерног видовњака у бољем паковању

CC0 / Pixabay/Gantas Vaičiulėnas / Кристална кугла
Кристална кугла - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
Пратите нас
Лајфкоучеви, увезени са Запада, данас су оно што су ТВ видовњаци били деведесетих. Принцип је исти само су „животни тренери“ боље „упаковани“ и прилагођени дигиталном добу.
У свакој кризи појављују се људи који комуницирају са „натприродним силама“ па тако и актуелној, пандемијској. И као што су нас веселих деведесетих са ТВ екрана тешили разни видовњаци, врачеви и вештице, данас су својих пет минута славе дочекали „животни тренери“, па су некадашње „јавља ми се“ наследиле мантре из серије „мисли позитивно“.
Истина, лајфкоучеви су се стидљиво појавили код нас још почетком века, али су тада, као и свака новотарија, били интересантни само вишим и вишим средњим слојевима становништва који су могли себи да приуште тренере бољег живота. Сами транзицијски менаџери нису имали времена да се озбиљно посвете свом душевном здрављу па су ишли пречицом, преко лајфкоучева.

Године кризе – брза решења за мењање живота

У међувремену, занимање за лајфкоучинг је расло, конкуренција је довела до пада цена њихових услуга, избила је глобална корона криза тако да се стиче утисак да их је из дана у дан све више. Потрошачка грозница за тренирањем бољег живота довела је до тога да се у Србији данас преводе дела глобално познатих лајфкоучева.
Видовњак - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2017
Мистика, дар или превара: И Стаљин се уздао у једног видовњака?
У стању опште угрожености, изолације и осећања беспомоћности које код људи може да доведе до озбиљне анксиозности и депресивности, увек се појављују они који нуде брза решења, односно како да неком промене живот за кратко време, каже за Спутњик клинички психолог Александра Јанковић.
Може се рећи да је разумљива потреба људи да се обрате неком ко би могао да им помогне да унапреде свој живот, али, с друге стране, ова врста понуде је нешто што је прилично неадекватно, додаје она.

Лајф коуч – брзи курс и мало харизме

Да би се формално образовала за психотерапеута, биле су јој потребне године тренинга, искуства и рада заснованог на научним принципима, а да бисте постали лајфкоуч довољно је да завршите неки курс или да сте иоле харизматична личност.
„Било би добро да особе којима се обраћају размисле како је могуће да неко ко не поседује некаква формална знања али се прогласио лајфкоучем, може да води ваш живот и зашто му некритично поверавате себе у руке. Једино што имамо је та нека наша личност, наша духовност, душевност, а поверавање тог најдрагоценијег другом јесте под великим знаком питања“, истиче Јанковићева.
Према њеним речима, поплави лајфкоучева допринео је и „хало ефекат“. Они који су користили њихове услуге хвале одређену персону и преко усмених препорука али и друштвених мрежа, па људи почињу да верују да је то – то.

Лајфкоучеви – видовњаци у бољем паковању

Брза инстант решења заснована на ономе што људи желе да чују, природно намећу паралелу лајфкоучева са ТВ видовњацима разних фела који су публици олакшавали тешке дане, било да им се нешто „јавља“, или су директној вези са (не)чистим силама, или да гледају у пасуљ.
Спомен дом Тарабића у Кремни. - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
ДРУШТВО
Тајна креманског пророчанства — жртве од краља Александра до Милошевића и тријумф Коштунице
Према Александри Јанковић лајфкоучеви нека рафиниранија варијанта видовњака али се често позивају на неке псеудопсихолошке или псеудомедицинске курсеве које су завршили тако да разлику од видовњака, имају боље паковање.
„Наравно, технолошки смо описмењени и то је начин да пецају нове клијенте, а они су упаковани тако да су савременом човеку прихватљивији. И даље имате приличан број људи који ће се обраћати и видовњацима и којекаквим маговима, гуруима и стварно је у оптицају једна шума врло чудних метода и људи који нажалост користе туђу несрећу за сопствено богаћење, промоцију и позицију у друштву“, истиче наша саговорница.

Претенциозан назив за гомилу флоскула, мантри и склепаних формула

Сам по себи, назив лајфкоуч (животни тренер) толико је претенциозан да би на основу самог назива човек који има неко знање и довољно је рационалан могао да се запита шта то заправо значи и како неко може бити мој тренер за живот.
За спортске тренере јако је важно да поседују нека знања да би знала како да приступе различитим личностима, док лајфкоучеви баратају са „гомилама неких флоскула, мантри, склепаних формула и приступом који је често ад хок, и, што је најважније, уз потпуно непознавање личности“.
„Мислим да је важно да они који су агресивни у приступу кад се баве најрањивијим делом популације – младима, морају ипак да буду под неким надзором јавности и ако дође до штетних последица, да одговарају за оно што су радили. Исто важи и за видовњаке“, наглашава Александра Јанковић.

Како да постанете лајфкоуч?

Додаје да постоје здраве и нормалне алтернативе и као пример наводи људе који су завршавали хомеопатске институте и врло озбиљно се тиме баве.
„Ово је нешто што нит је засновано на традиционалној медицини и медицинском моделу, нити на постојећем формалном образовању из алтернативних области. То би сваки други човек могао ако има довољно самопоуздање и високо мишљење о себи да буде лајфкоуч. Ја вам кажем ја сам лајфкоуч и данас би требало да прошетате 500 метара, да позитивно мислите о себи, да говорите себи ја сам леп... А све су то формуле које звуче парадоксално“, закључила је Александра Јанковић.
Оливер Суботић - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2019
Лајфкоучеви, гуруи, јутјубери... Српска православна црква има одговор на све њих
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала