- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„То је наша територија, није британска“: Захтев послат у Америку

CC BY 2.0 / Flickr/Foreign, Commonwealth & Development Office / Застава Британске индијскоокеанске територије, чији суверенитет оспорава Маурицијус
Застава Британске индијскоокеанске територије, чији суверенитет оспорава Маурицијус - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
Пратите нас
Власти Маурицијуса послале су писмо у седиште Гугла у америчкој држави Калифорнији којим траже да се са сервиса мапа те компаније избрише назив Британска индијскоокеанска територија за архипелаг Чагос, будући да та афричка држава сматра да се ради о њеној територији.
Маурицијус оспорава британски суверенитет над архипелагом у Индијском океану, где се на једном од острва налази и америчка стратешка војна база Дијего Гарсија. У захтеву Маурицијуса наведено је да би Гугл требало да означи архипелаг Чагос као део те државе.

Маурицијус поставио своју заставу на Чагос

Афричка држава, после дугогодишњег међународног спора, недавно је побола своју заставу на једно од острва архипелага, симболично означавајући свој суверенитет. Такав потез уследио је после одлука међународних судова који подржавају захтев Маурицијуса.
Маурицијус је до сада послао три таква писма Гуглу, а прво је упућено 2020. Сундару Пичају, генералном директору америчке компаније. У том писму је захтевано да се „грешка одмах исправи“, а у прилогу је достављено и саветодавно мишљење Међународног суда правде који је навео да је британски суверенитет над архипелагом неоправдан, преноси Гардијан.
У одлуци суда се наводи да је Велика Британија незаконито присвојила архипелаг пре него што је Маурицијус стекао независност 1968. године. Такође, Маурицијус се позвао и на одлуку Генералне скупштине УН, која је захтевала да Британија прекине „незаконито колонијално управљање“.
У писмима послатим Гуглу, наводи се да „грешка може да се тумачи као прећутно одобравање британске незаконите администрације“.
Затражено је да Гугл територију у Индијском океану означи као „Архипелаг Чагос (Република Маурицијус)“.

Гугл не одговара, Епл усвојио захтев Маурицијуса

Међутим, Гугл се до сада није одазвао на захтеве Маурицијуса, који је запретио и правним последицама.
„Нисмо добили одговор и то је разочаравајуће. Многи мисле да је Гугл идеалан за стицање информација и све што се налази на његовим сервисима требало би да буде тачно“, рекао је Џагдиш Кунџул, амбасадор Маурицијуса при УН.
У претрази на Гугл мапама, архипелаг Чагос означен је као Британска индијскоокеанска територија и наведено је да се ради о „оспореној британској прекоморској територији која се налази у Индијском океану на пола пута између Танзаније и Индонезије“.
CC BY 3.0 / Wikipedia/Anne Sheppard / Саломон атол у архипелагу Чагос
Саломон атол у архипелагу Чагос - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
Саломон атол у архипелагу Чагос
Гугл је у одговору Гардијану навео да разматра ово питање.
Са друге стране, „Еплов“ сервис мапа променио је назив за ову територију. Када се у претрагу тог сервиса упише „Британска индијскоокеанска територија“, добија се одговор да нема резултата.
Британске власти одговориле су на оспоравања суверенитета наводима да „нема дилеме да се ради о британској територији у континуитету од 1814. године“.
„Маурицијус никада није имао суверенитет на тој територији и Велика Британија не признаје њихове захтеве“, саопштено је из Форин офиса.

Гласови из Британије у корист Маурицијуса

Међутим, и у самој Британији чују се гласови који иду у корист Маурицијуса. Тако је бивши лидер Лабуристичке партије Џереми Корбин објавио јавно писмо у ком позива британске власти да разговарају са властима Маурицијуса о том питању. Он је затражио и да се мештанима тог архипелага, које је британска влада иселила између 1968. и 1973. како би острва изнајмила за војне потребе САД, омогући повратак.
Алин Смит, посланик Шкотске националне партије и портпарол те странке за међународне односе, рекао је да његова партија заступа став како Чагос није територија Велике Британије, поштујући међународно право.
„Крајње је време да Британија оконча своју илегално окупацију Чагоса“, рекао је Смит.
Чагос архипелаг био је у саставу Маурицијуса од 1903. до 1965. године. Тада га је тадашња влада самоуправне британске колоније Маурицијус продала Великој Британији која је на њему формирала Британску индијску океанску територију. Главни циљ формирања те територије био је да се омогући Сједињеним Америчким Државама да спроводе војне активности у региону.
Америчка војна база на острву Дијего Гарсија - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
СВЕТ
Бура у Индијском океану: Истакнута застава, оспорен суверенитет Британије, у „игри“ и америчка база
Зграда Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2019
Шок из УН: Британија да врати територију на којој је британско-америчка стратешка база
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала