- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Киша течних драгуља: Ван Сунчевог система откривена планета са металним облацима

© Фото : Youtube/Herver Bouy/PrintscreenПланета луталица у Млечном путу
Планета луталица у Млечном путу - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
ВАСП-121б, екстремно врућа планета ван Сунчевог система, има металне облаке и кишу сачињену од течних драгуља, открила је нова студија коју су водили астрономи са Технолошког института у Масачусетсу (МИТ).
Познато је да је ВАСП-121б дупло већи од Јупитера и да показује само једну своју страну звезди око које кружи. Даље, познато је да температуре на његовој дневној страни у просеку износе око 2.700 Целзијусових степени због релативно краће удаљености између планете и њене звезде.
Научници су такође открили да егзопланета има једну од најкраћих орбита, и да јој је потребно само око 30 сати да изврши револуцију око своје звезде.
Док астрономи проучавају „дневну страну“ егзопланете од 2015. године, нова студија је заснована на сликама које показују „најјаснији до сада поглед на вечну тамну страну“, наводи се у саопштењу Кавли института за астрофизику и свемирска истраживања МИТ-а.
У саопштењу МИТ-а се наводи да су слике планете добијене помоћу спектроскопске камере на НАСА-ином свемирском телескопу „Хабл“.
Налази су такође објављени у рецензираном научном часопису „Нејчер астрономи“ 21. фебруара.
„Врући Јупитери су познати по томе што имају веома светле дневне стране, али ноћна страна је другачија зверка. Ноћна страна ВАСП-121б је око 10 пута слабија од дневне“, каже Тансу Дејлан, истраживач МИТ-а и коаутор студије.
Док је присуство водене паре на егзопланети било познато из претходних посматрања, нова студија је открила обрасце кроз које вода циркулише између њене дневне и ноћне стране, преноси „Спутњик Интернешенал“.

„Док на Земљи вода кружи тако што прво испарава, затим се кондензује у облаке, а потом пада киша, на ВАСП-121б, циклус воде је далеко интензивнији“, наводе истраживачи у новој студији.

Атоми водоника и кисеоника, који чине воду, разграђују се на дневној страни егзопланете због високих температура, након чега плутају на њену релативно хладнију тамну страну, која свакако има знатно више температуре од оних које су на Земљи, наводи се у студији.
Када разбијени молекули воде стигну до тамне стране, атоми водоника и кисеоника се поново комбинују и формирају молекуле воде, који затим поново лебде на страну која је стално окренута према звезди. Овај циклус напред-назад се стално понавља.
Према истраживачима, водени циклус егзопланете одржавају ветрови који дувају брзином до пет километара у секунди, или више од 11.000 миља на сат.
Занимљиво је да је тамнија страна планете довољно хладна да буде домаћин „егзотичним облацима“ од гвожђа и корунда, каже студија.
Корунд је саставни део драгог камења као што су рубини и сафири. Научници кажу да би ови метални облаци могли да путују и на дневну страну, где ће због високих температура да испаре и тако произведу егзотичне кише направљене од течних драгуља.
„Сада идемо даље од прављења изолованих снимака специфичних региона атмосфере егзопланета, да бисмо их проучавали као 3Д системе који они заиста јесу“, каже Томас Микал-Еванс, истраживач МИТ-а и главни аутор студије.
„Овим запажањем заиста добијамо глобални поглед на метеорологију егзопланета“,приметио је он.

Екстремне температурне разлике

Нова студија такође мапира температурне профиле на дневној и ноћној страни ВАСП-121б, откривајући да температуре у региону окренутом према звезди варирају између 2.300 и 3.200 степени.
За тамну страну, детектоване су температуре у распону од око 1.200 до 1.500 степени Целзијуса.
Док су температуре на дневној страни планете расле са висином, оне су опадале са висином на ноћној страни, према истраживачима.
Истраживачи такође тврде да би велике брзине ветра на планети „вероватно могле да помере облаке“ преко небеског тела за око 20 сати, упркос његовој огромној величини.
Даље, истраживачи укључени у пројекат тврде да би ВАСП-121б такође могао да има трагове угљен-моноксида, што ће да истраже касније ове године путем свемирског телескопа „Џејмс Веб“.
„То би био први пут да бисмо могли да измеримо молекул који носи угљеник у атмосфери ове планете. Количина угљеника и кисеоника у атмосфери даје назнаке о томе где се ове врсте планета формирају“, наводи Микал-Еванс.
Верује се да егзопланета ВАСП-121б, откривена 2015. године, кружи око звезде која је удаљена скоро 850 светлосних година (једна светлосна година је 9,4 трилиона километара) удаљена од Земље. Да ставимо раздаљину у контекст, растојање између Земље и Сунца је отприлике 150 милиона километара.
Звезде - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривена чудна нова врста звезде коју наука не може да објасни
Звездани систем Проксима Кентаури - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривена нова егзопланета која кружи око звезде најближе Сунчевом систему
Space  exploration - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Алгоритам пронашао 60 потенцијално настањивих планета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала