- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Руски лекари откривају: Које време је идеално за спавање

© Depositphotos.com / SerezniyМлада жена са маском за спавање
Млада жена са маском за спавање - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
Постоје многе теорије о идеалном времену за одлазак у земљу снова. На пример, стана изрека: „Ран одлазак у кревет и рано устајање чине човека здравим, богатим и мудрим“, јасно заговара да се иде на спавање много пре него што ноћ заиста дође. Међутим, како то често бива, није све тако једноставно.
У ствари, начин на који спавате нема никакве везе са временом када идете у кревет, према недавном интервјуу са водећим стручњаком за несаницу, Романом Бузуновом и неурологом-сомнологом Еленом Царевом.
Бузунов, који је почасни лекар Руске Федерације и начелник Центра за медицину спавања на Клиници за рехабилитацију у Хамовникију, рекао је да је највећа заблуда да ћете уживати у здравом сну ако легнете у кревет пре 22 сата или поноћи.
Како је казао, то није неопходно, а у кревет можете ићи у било које време. Тајна је, додао је, у томе да „преварите“ свој мозак тако што ћете бити у светлом простору који постепено постаје све тамнији, стварајући осећај вечери, преноси „Спутњик Интернешенал“.
Опасност по тело је, према наводима лекара, када нема јасног распореда спавања.
„Тело не разуме када и који хормон треба да производи. Важно је устајати и ићи у кревет отприлике у исто време. Такође, ако особа устаје у 6 сати ујутру радним данима и у подне током викенда, та особа се довољно наспава, али су временске зоне померене, па ће у понедељак увече особа морати раније да оде у кревет да би то надокнадила“, рекао је доктор.
Бузунов, аутор књиге „Како превазићи несаницу: Здрав сан за шест недеља“, нагласио је да је телу потребан дан да се прилагоди на сваки сат разлике.
Његова колегиница, Елена Царева, рекла је да постоји златни период пре спавања.
„То су два сата у којима треба да уклоните све што смета. По правилу мислимо на ‘све’: светлост, која смањује ниво мелатонина, посебно мислимо на бели и плави спектар, храну, тешке физичке вежбе и непријатне емоције. Све то може да утиче на сан и његов садржај, показује истраживање“, објаснила је она.
Дубок сан — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
ДРУШТВО
Зашто викендом не треба спавати дуже
Спавање - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2022
ДРУШТВО
Пет начина како да се једноставно решите хркања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала