- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници одушевљени: На Месецу пронађене стаклене лопте /фото/

© Фото : NASA / Vladimir VustyanskyКонцепт радио телескопа лунарног кратера на супротној страни Месеца
Концепт радио телескопа лунарног кратера на супротној страни Месеца - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
Пратите нас
Кинески ровер „Јуту 2“ открио је неколико мистериозних, провидних стаклених глобула на супротној страни Месеца, а научници кажу да нису налик било ком минералу који су раније открили на површини Месеца.
У новој студији, објављеној у часопису „Сајенс булетин“, истраживачи су прегледали слике направљене панорамском камером на роверу и пронашли многе сферичне стакласте кугле величине неколико центиметара и у облику бучица.
„Глобуле нас једноставно одушевљавају, пошто су јединствене на Месецу“, рекао је др Џијонг Сјао, вођа студије са Универзитета Сун Јат-сен у Кини.
Истраживачи, укључујући астронауте мисије „Аполо“, који су пронашли и проценили минерале на Месецу попут тектита и микротектита који су настали ударима астероида, метеорита и других свемирских стена, рекли су да су они углавном „тамни, непрозирни и богати деловима кластичних стена“.
Нису очекивали да ће видети прозирне стаклене глобуле у региону слетања Чанг’Е-4, додали су.
Најмање две такве кугле су првобитно пронађене на рути ровера ‚Јуту 2“, дугачкој мање од 700 метара, током првих 12 лунарних дана, а још два могућа случаја чекала су потврду због неадекватне резолуције слике, рекли су научници.
Истраживачи су затим покушали да пронађу порекло ових глобула на основу њихове боје, морфологије, геометрије и могуће старости изложености и помоћу критичних стопа хлађења приликом кристализације за различите врсте познатих лунарних стена.
Кажу да су глобуле „прилично конзистентне“, са формирањем од удараца, што указује да су стакла формирана од основних материјала сиромашних гвожђем.
„Њихово постојање на Месецу указује да би се током ударних догађаја на друга планетарна тела такође могла формирати стакла налик тектитима. Такве стаклене кугле би требало да се обично производе у древним ударним базенима на Месецу, тако да ц́е њихов састав и изотопска доба бити веома драгоцени за разумевање ране историје удара“, рекао је др Сјао.
Пошто су ови минерали вероватно прилично уобичајени на површини Месеца, научници кажу да би могли бити обећавајући и распрострањени ресурси за производњу стакла на лицу места када се у будућности буду градиле људске базе на Месецу.
Међутим, истраживачи су рекли да још увек није познато колика је сличност хемијског састава и порекла ових стаклених куглица са сличним минералима на Земљи, преноси Дејли мејл.
„Помало је жалосно да када смо први пут пронашли ове стакласте кугле, ровер је прошао поред њих и нису добијени никакви подаци о саставу, али такве глобуле могу бити прилично уобичајене на лунарној страни“, додао је др Сјао.
Планета луталица у Млечном путу - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Киша течних драгуља: Ван Сунчевог система откривена планета са металним облацима
Звезде - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривена чудна нова врста звезде коју наука не може да објасни
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Снимљена највећа соларна ерупција до сада /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала