Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петнаест тачака које је Србија усвојила о кризи у Украјини

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић, Ана Брнабић и Александар Вучић
Ивица Дачић, Ана Брнабић и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Србије Александар Вучић у ванредном обраћању јавности саопштио је став Србије о кризи у Украјини наводећи све тачке закључка који је донесен на седници Савета за националну безбедност.
Одлуку Србије преносимо у целости.
Савет за националну безбедност на данашњој седници је донео закључак:
1.
Република Србија најискреније жали због свега што се догађа на Истоку Европе. Русија и Украјина за Републику Србију одувек представљају пријатељске државе. Српски народ Русе и Украјинце сматра братским народом. Губитак сваког човека у Украјини доживљавамо као истинску трагедију.
2.
Република Србија привржена је начелу поштовању начела територијалног интегритет и политичке независности држава као једног од основних принципа Међународног права садржаног у повељи Уједињених нација и завршном акту из Хелсинкија из 1975. којим се гарантује право држава на неповредивост граница.
3.
Полазећи од члана 16 Устава Републике Србије који предвиђа да спољна политика Републике Србије почива на опште признатим правилима и принципима Међународног права, једног од основних принципа спољне политике наше земље јесте и доследност неповредивости интегритета суверених држава. Као што је посвећена очувању целовитости своје територије Република Србија се тако залаже за поштовање територијалног интегритета других суверених држава.
4.
Република Србија је увек водила одговорну и принципијалну политику и скупо је платила своју приврженост принципима и правилима Међународног права, укључујући ту и начело територијалног интегритета. Због настојања да сачува свој територијални интегритет на крају 20. века била је изложена не само рестриктивним мерама већ и агресији од стране НАТО држава. Упркос свему томе позиција Србије увек је била и остала правна и политички беспрекорна, одговорна и принципијална.
5.
У складу са досадашњом политиком залагања за доследно и принципијално поштовање начела Међународног права те неповредивости граница Република Србија пружа пуну подршку очувања територијалног интегритета Украјине.
6.
Темељно начело савременог Међународног права јесте начело мирног решавања спорова и уздржавања од претње и употребе оружане силе против територијалног интегритета и политичке независности ма које државе и на било који начин који није у складу са повељом УН. Руководећи се основним принципима на којима се темељи спољна политика Република Србија сматра веома погрешним кршење територијалног интегритета било које земље укључујући и Украјину.
7.
Република Србија, без обзира на провокације које неретко долазе из земаља и ентитета на Западном Балкану остаје доследна поштовању начела из свог Устава да своју спољну политику темељи на општеприхваћеним принципима Међународног права и перманентно се залаже да се управо поштовањем тих начела сачува мир у региону. Република Србија сматра да је очување мира и стабилности од кључног значаја како за напредак њене економије тако и за биолошки опстанак њених грађана. Очување мира представља витални интерес Српског народа и грађана Републике Србије.
8.
Полазећи од тога да је њена основна дужност да све своје снаге посвети очувању мира и благостања својих грађана, Република Србија ће се приликом разматрања потребе да се евентуално донесу рестриктивне мере или санкције против било које државе укључујући ту и Руску Федерацију руководити искључиво заштитом својих виталних, економских и политичких интереса. Као држава која је у блиској прошлости искусила санкције Запада и чији су сународници у Републици Српској данас трпе санкције, Република Србија сматра да није њен витални, политички и економски интерес да у овом тренутку уводи санкције било којој држави па ни њеним представницима и привредним субјектима.
9.
Полазећи од принципа војне неутралности имајући у виду страховите притиске којима је наша држава изложена потребно је да се све плански и вежбовне активности војске Србије и МУП са страним партнерима одмах прекину као да се и такве активности не предузимају до даљег.
10.
У складу са чланом 13 Устава Републике Србије који предвиђа да штити интересе својих држављана у иностранству МПС ће у сарадњи са другим државним органима предузети све предвиђене мере да заштити држављане Србије који бораве у Украјини
11.
Упозоравају се сви државни органи и званичници Србије на своју законску обавезу да се уздржавају од подстрекивања и помагања појединцима да учествују у сукобима на истоку Европе. Надлежни државни органи ће предузети све мере да спрече учешће грађана Србије, тзв. добровољаца, у сукобима на истоку Европе и санкционисаће све грађане који се не буду придржавали законских забрана из чл. 386а и 386б Кривичног закона
12.
Република Србија пружиће сваку врсту хуманитарне помоћи угроженом народу и становништву Украјине.
13.
Надлежни државни органи ће са својим овлашћењима предузети све мере да обезбеде снабдевање грађана потребном количином енергената, нафтом и нафтним дериватима, гасом, али и храном и другим потрепштинама неопходним за живот.
14.
Министарство спољних послова Србије ће са овим закључком упознати дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у иностранству и дати им инструкције да у својим деловањима строго придржавају овог закључка.
15.
Овај закључак, ради реализације доставити Генералном секретаријату Владе Републике Србије, Министарству спољних послова, Министарству одбране, Министарству унутрашњих послова, Министарству правде, Генералштабу Војске Србије, Безбедносно-информативној агенцији, Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији.
Председник Србије додао је и да се није журило при доношењу овакве одлуке.
"Србија поштује међународно право. Србија добро разуме своје потребе, Србија поштује традиционална пријатељства, памтимо и 2015. и 1999. годину. Нисмо журили и јурили при доношењу одлуке. Ми смо урадили најбољу могућу ствар за нашу земљу. Знамо да се ова одлука неће никоме у потпуности свидети", навео је Вучић.
Рекао је и да је Србија учествовала у много ратова и нагласио да је мир преко потребан.
"Да чувамо наш народ, грађане и њихове животе. Да гледамо у будућност и да се развијамо", нагласио је он.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
СРБИЈА
Вучић саопштио став: Србија не уводи санкције Русији /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала