Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић саопштио став: Србија не уводи санкције Русији /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Пратите нас
Србија неће увести санкције Русији, саопштио је председник Србије Александар Вучић у ванредном обраћању о кризи у Украјини.
Он је казао да Србија сматра да није од значаја да у овом тренутку уводи санкције било којим државама, укључујући и Русију.
"Србија поштује међународно право, али добро разуме своје потребе и без обзира шта би неко други желео, Србија има своје националне интересе и поштује своја пријатељства и не заборавља године које су претходиле овој кризи, ни 2015, ни 1999. Знамо да се ово неће свима допасти, али смо урадили најбољу ствар за нашу земљу и донели најбољу одлуку", појаснио је Вучић став Србије.
Он је, говорећи о закључцима који су донесени на седници Савета за националну безбедност, рекао и да Република Србија најискреније жали по питању свега што се догађа на Истоку Европе и да је привржена поштовању начела територијалног интегритет држава.
"Србија пружа подршку поштовању територијалног интегритета Украјине", саопштио је Вучић.
Он је током обраћања рекао и да су пред нама тешки дани.
"Били смо суочени са бројним проблемима и желим да обавестим грађане да смо били суочени са бројним притисцима. Одлуку смо донели хладне главе у најбољим интересима Србије, јер за то смо бирани. Поштовање међународног права али и интереса доприноси јачању државе", рекао је Вучић.
Навео је да је учинио све да Србија донесе најбоље закључке поводом ситуације у Украјини.
"Моје је било да урадим све што могу да сачувам Србију, да прихватимо највећи део притисака, да усвојимо најбоље закључке за Србију", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара како ће се Србија изборити са тим што многи неће бити задовољан њеним ставом.
Он је рекао и да не памти да је имао теже разговоре у последњих девет година и да ће се на Србију вршити притисак за став који заузима, јер како је рекао над малом Србијом неко може да се иживљава, а над Русијом не може.
"Наше је да будемо фер и да донесемо документ који ће усвојити Влада, то је наш став, а ово остало су приче", рекао је Вучић на питање како ће Србија успети да се избори поводом притисака да уведе санкције Русији.
Он је истакао да Србија не може да заборави шта је све Русија за њу урадила.

"Како мислите да преко ноћи уведемо санкције Русији. Онима који једини нама нису уводили санкције деведесетих и који ни сада нису увели санкције Републици Српској", упитао је Вучић.

Он је навео да су, мада је Русија сачувала Србију у Савету безбедности УН, један од најзначајнијих гаранта очувања интегритета Србије и резолуције 1244.
"То не би било фер ни према људима који нису ништа против нас урадили" ,указао је Вучић и истакао да не би било фер ни да се не призна територијални интегритет Украјини која нам није нажао учинила ништа, која признаје територијални интегритет Србије.
"Зато смо у тешкој позицији", истакао је Вучић и додао да они који нешто не смеју да кажу Русији, то кажу Србији.
"Велики јунаци, над слабим се иживљавају. То је суштина моралне вертикале о којој говорим", закључио је Вучић.
Вучић је рекао да је патријарха Порфирија, са којим се састао пре обраћања јавности, упознао са закључцима које је Србија донела поводом ситуације у Украјини.
"Упознао сам га са свим и замолио за мишљење, благослов и савет. Прочитао сам му текст и указао на све проблеме са којима се као земља суочавамо", казао је Вучић, наводећи да патријарх разуме потребе и проблеме Србије у политичком смислу.
Вучић је, пре обраћања јавности и разговара са патријархом СПЦ Порфиријем, председавао седници Савета за националну безбедност.
Ивица Дачић, Ана Брнабић и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
СРБИЈА
Петнаест тачака које је Србија усвојила о кризи у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала