- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Потписан уговор за стављање иновативних лекова на листу РФЗО

CC0 / Pixabay/HeungSoon / Таблете
Таблете - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Пратите нас
Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић потписала је данас уговоре са 15 фармацеутских компанија за 26 иновативних лекова који су стављени на најновију листу лекова РФЗО.
Том приликом, Шкодрић је подсетила да се ради о револуционарној терапији, како за тешке малигне, тако и за тешке немалигне болести која драстично мења ток болести у смислу значајног продужавања живота пацијената са тешким болестима и побољшања њиховог квалитета живота.
„Самим тим ради се о најскупљим терапијама на свету за које је држава издвојила рекордних 53 милиона евра до сада највећи износ откада су уведене иновативне терапије“, поручила је директорка РФЗО.
Додаје да се на тој листи, поред 26 иновативних лекова за малигне и немалигне болести, налази и ХПВ вакцина коју је држава одобрила пре три месеца за све дечаке и девојчице узраста од девет до 19 година.
„Ради се о најновијој деветовалентној вакцини, а сви лекови ће бити доступни у мају у болницама и у апотекама. Лекове за дијабетес и срчану инсуфицијенцију грађани ће моћи да подижу у апотекама уз рецепт потпуно о трошку државе без учешћа од стране пацијената“, навела је Шкодрић.
Она каже да ту није крај, јер се наставља са испуњењем плана петогодишње стратегије коју је РФЗО донео за Министарством финансија и Удружењем произвођача иновативних лекова.
„Тај план подразумева период од 2019. до 2024. године, а највероватније пре лета ове године биће још једна листа на којој ће се наћи такође многи иновативни, али и други лекови како бисмо осигурали снабдевеност тржишта лекова у Србији“, казала је директорка фонда и истакла да се следећа листа очекује 2023. године.
Потписивању уговора пристуствовали су и Александар Поповић из „Новонордиска“, Небојша Шкуљец испред МСД-а, затим Александар Трипковић из „Астразенеке“, и директор Удружења произвођача иновативних лекова „Иновиа“ Бојан Тркуља.
Тркуља је потписивање уговора оценио као фантастичан дан за српско здравство.
„Неколико десетина хиљада пацијената добија прилику да се лечи оним најбољим што медицина у овим моментима може да пружи у терапијским областима. Али, пре свега, ово је само наставак једног плана који је почео да тече почетком 2020. године када су први иновативни лекови после дужег периода ушли на листу“, казао је Тркуља.
Kаже да је држава препознала значај иновативних лекова, због којих се многе болести које су биле смртоносне могу претворити у хронична обољења са којима се живи, а да се поједине хроничне болести могу излечити.
„Пацијенти могу живети квалитетније, да немају потребу за додатном негом и то је оно што дугорочно доноси велику уштеду здравственом систему а и велику корист друштву у целини“, истакао је Тркуља.
Kаже да је њима, као Иновативној фармацеутској индустрији, задатак да наставе блиску сарадњу са свим кључним државним институцијама, на челу са РФЗО.
„Фонд је тај који је започео ову иницијативу на чему се посебно захваљујем, јер су први који су препознали да оно што је некада био однос према иновативним лековима није добар ни за кога, пре свега није добар за пацијенте и да није било њихове иницијативе ми не бисмо били овде данас“, закључио је Тркуља.
Лекови - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
СРБИЈА
У Србију стижу најсавременији лекови за дијабетес, малигне болести, хепатитис
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала