Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина подиже бедеме и копа канале: Шта се спрема под маском борбе против шверца

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије
Припадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Пратите нас
Албанци затварају север Косова не због шверца или зато што мисле да ће Срби извести неку акцију, већ зато што можда планирају да они крену на север, верује Горан Петронијевић, адвокат и бивши судија са КиМ.
Косовска полиција блокирала je алтернативне путеве широм КиМ постављањем земљаних препрека и ископавањем непроходних канала на више места због, како се тврди, спречавања шверца.

Спречавају шверц или спремају напада

Индикативно је, међутим, да је највише „радова" било на подручју Подујева, Лепосавића, Зубиног Потока, односно места према централној Србији, али и према Северној Македонији, то јест, Витини и Гњилану.
Припадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
СРБИЈА
Полиција затворила алтернативне путеве на северу и југу Косова и Метохије
Да ли је у питању спречавање и сузбијање шверца и других криминалних појава, како тврди званична Приштина или ово треба да буде знак за узбуну Србима на северу КиМ?
Бивши судија са Косова и Метохије и адвокат Горан Петронијевић нема никакву сумњу да није ствар у томе што Албанце напрасно брине шверц паштета, или тако нечег, већ да се ради о много озбиљнијој ствари.
„У светлу великог интересовања у свету због Украјине очекивано је да и Албанци планирају да нешто профитирају. Према томе, није искључено да они крену на север Косова и ово што се дешава би требало да буде индикативно за нас и наше службе безбедности,“ напомиње Петронијевић.

Затварање севера Косова

Петронијевић сматра и да Приштина није ово сама смислила.
„Лично мислим да се то опипава. Не мислим да је то чисто њихова замисао већ да им је Вашингтон сугерирао. Америка сада скреће причу са Украјине како се не би видело шта су урадили у другим кризним подручјима као што је КиМ,“ мишљења је наш саговорник.
Да би наш саговорник могао бити у праву и да Приштина можда затвара алтернативне правце не због шверца него из неких других намера, наводе и анализе приштинских експерата за безбедност попут који, међутим, имају нешто друкчије образложење.
Небојша Човић у емисији Спутњик спорт: Миљанов корнер - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
СРБИЈА
Ако се Запад тек сада сетио међународног права – нека отпризнају Косово /видео/
Како је писао сајт "Косово онлајн", ти аналитичари сумњају да ће, користећи западну фокусираност на Украјину, Србија да покуша да употреби силу за војну „блиц-кризу“ до реке Ибар, стварајући нову фактичку ситуацију на терену и повољне околности за будуће преговоре, наравно, како претпостављају, у функцији поделе Косова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала