- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како свемирске мисије утичу на људски мозак

CC0 / / Brain
Brain - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
Пратите нас
Нова студија коју је спровео међународни тим истраживача под покровитељством сарадње између Европске свемирске агенције и Роскосмоса открила је да дуготрајни свемирски летови доводе до промена у структури мозга космонаута.
Током истраживања, тим је испитао податке дифузијске магнетне резонанце (дМРИ) прикупљене од 12 космонаута који су провели у просеку шест месеци на Међународној свемирској станици, при чему су скенирања обављена пре и после лета. Користећи технику снимања мозга познату као трактографија влакана, тим је „пронашао значајне микроструктурне промене у неколико великих тракта беле материје“, према резултатима студије објављене у „Фронтијерс ин неурал сиркуитс џурнал“.
Како „Неуросајенс њуз“ објашњава, бела материја се „односи на делове мозга који су одговорни за комуникацију између сиве материје и тела и између различитих региона сиве материје“, при чему сива материја у суштини управља обрадом информација, а бела материја је „канал за комуникацију мозга“.

„Пронашли смо промене у неуронским везама између неколико моторичких области мозга“, рекао је Андреј Дорошин са Универзитета Дрекел, главни аутор студије. “Моторичка подручја су мождани центри у којима се иницирају команде за покрете. У бестежинском стању, астронаут треба драстично да прилагоди своје стратегије кретања, у поређењу са Земљом. Наша студија показује да је њихов мозак, да тако кажем, преправљен.“

Тим је такође потврдио да су ове промене биле видљиве на скенирању снимљеним седам месеци након свемирског лета.

„Из претходних студија знамо да ове моторичке области показују знаке адаптације након свемирских летова. Сада имамо прве назнаке да се то одражава и на ниво повезаности између тих региона“, навео је др Флорис Вутс са Универзитета у Антверпену, који је водио студију.

Истраживачи даље тврде да њихове анализе истичу колико је неопходно да се разуме како летови у свемир утичу на људска тела, „како би се истражиле крајње границе“.

„Пошто мисије на Марс трају најмање девет месеци, биће потребно спровести више дугорочних студија о људском мозгу“, написали су.

Научници су приметили да иако постоје контрамере за „губитак мишића и костију“, „али ако будућа истраживања пруже доказе да су контрамере неопходне за мозак, онда морамо да почнемо да одговарамо на ово изазовно питање“, преноси међународни Спутњик.
Марс — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Руски научници направили психолошки профил идеалног путника на Марс
Банане у супермаркету - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
СВЕТ
Научници откривају које воће је најрадиоактивније
Радиоактивност - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Колико је људско тело радиоактивно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала