- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Спољну политику БиХ не може и неће водити СДА

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да БиХ нема јединствен став када је реч о спољној политици, зато што постоји само пропала спољна политика коју спроводи СДА преко својих представника.
Према речима Додика, то се посебно односи на министарку иностраних послова у Савету министара Бисеру Турковић и њену, како је казао, загушљиву политичку кухињу, у којој се неретко припрема мржња према Србима и Републици Српској и свему ономе што има цивилизацијска обележја.
Додик је оценио да се тако отуђено Министарство иностраних послова у Савету министара претворило у средство за политичке манипулације.
„Турковићева од непостојеће спољне политике, коју кроји снагом своје деструктивности и природом менталитета који се уклапа у друштвени амбијент у коме преовлађује поремећено резоновање, прави класичну институционализовану превару самопроглашавајући се за креатора спољне политике БиХ, иако је она према Уставу у надлежности Председништва БиХ“, истакао је Додик за Срну.
Додик је навео да Турковићева веома добро зна да је спољна политика у надлежности Председништва БиХ, али да она, као и министарство које води, упорно крше Устав и износе лицне ставове, односно ставове СДА, пренео је портал РТРС.
Поновио је да је БиХ неутрална у руско-украјинској кризи, јер Председништво БиХ није одлучило другачије.
Упитан да прокоментарише изјаву председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића да је логично да БиХ подржи изјаву ЕУ о кризи у Украјини, као и одлуку амбасадора БиХ при УН Свена Алкалаја који се без овлашћења придружио изјави ЕУ, Додик је одговорио да је та одлука ништавна и самим тим непостојећа.
„Такве изјаве Комшића и понашање Алкалаја представљају њихове приватне ставове, а никако ставове БиХ, која усаглашену спољну политику очигледно нема. Спољна политика БиХ није и не може бити политика коју заступа СДА и њихово негирање Устава БиХ по којем је БиХ састављена од два ентитета и три народа. Спољну политику не може и неће водити СДА“, поручио је Додик.
Он је додао да због тога Република Српска остаје привржена Уставу БиХ и неће дозволити да се ова и било која ситуација користи против ње и њеног народа.
Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
РЕГИОН
Додик: Није разматрана ситуација у Украјини, нити је донесена одлука
Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
РЕГИОН
Додик: Српска неће дозволити одлуке које би угрозиле односе са Русијом /видео/
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
РЕГИОН
Додик: Џаферовићева и Комшићева осуда Русије није званични став БиХ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала