- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пронађен извор мистериозног радио-импулса из свемира, најближег Земљи

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаГалаксија на звезданом небу
Галаксија на звезданом небу - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
Пратите нас
Радио-сигнали из свемира познати као брзи радио-импулси, бележе се још од 2007. године, њихово порекло није познато и углавном стижу из веома далеких галаксија, удаљених милијарде светлосних година. Научници су открили одакле долази мистериозни брзи радио-импулс најближи Земљи, из спиралне галаксије М81.
Брзи радио-импулс, откривен 2020. године и означен као ФРБ 20200120Е долази из извора у глобуларном звезданом кластеру галаксије М81, са удаљености од 6,5 светлосних година од центра кластера, открио је међународни тим астрофизичара. То је изненадило научнике, јер се глобуларни кластери обично формирају око веома старих звезда мале масе.
То је у супротности са досадашњим веровањем да су извори брзих радио-импулса обично у свемирским просторима у којима има пуно младих, масивних звезда. У јатима младих звезда, често долази до звезданих експлозија које иза себе остављају магнетаре или неутронске звезде, а они се сматрају повезаним са брзим радио-импулсима.
„Сматрамо да ФРБ 20200120Е долази из високо магнетизоване неутронске звезде која се формирала било кроз колапс белог патуљка, или спајање компактних звезда у бинарном систему“, наводи се у студији објављеној у часопису „Нејчр“.
Бели патуљци су остаци звезда мале масе, а трансформација два бела патуљка у магнетар може да се догоди у условима „тесног“ глобуларног кластера када се два објекта међусобно приближе пре него што се догоди ефикасна гравитациона интеракција са преносом масе са једног патуљка на други. Гомилање масе претвара белог патуљка у супергусту неутронску звезду са моћним магнетним пољем (магнетар), која може довести до појаве брзих-радио-импулса.
Научници наводе и да „компактни бинарни системи се лако формирају унутар глобуларних кластера, па и модел заснован на њима може бити одговоран за брзе радио-импулсе“
Брзи радио-импулси трају веома кратко, тек хиљадити део секунде, али током тога могу пренети енормну енергију, упоредиву са енергијом коју у току једног дана емитује Сунце.
Поједине теорије као могући узрок брзих радио-импулса наводе и утицај црних рупа, али научници још нису успели тачно да објасне њихово порекло.
Уметнички приказ радио-експлозије у којој је рођена галаксија ДЕС Ј2144-4054 - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2020
Први пут откривен извор мистериозног сигнала из свемира
Уметнички приказ егзомесеца - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Сигнал из далеког свемира који је узбудио научнике: Велико откриће на помолу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала