Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Више села одсечено на Космету због једностране акције косовске полиције

© AFP 2023 / SASA DJORDJEVICКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је, због једностране акције косовске полиције у општинама Зубин Поток и Лепосавић, више села остало одсечено од света, као и да мештани бројних заселака данас нису могли да оду на Задушнице и запале свеће за своје најмилије.
Петковић је подсетио да је Косовска полиција без икаквог права пре два дана тешком механизацијом прекопавала путеве у општинама Зубин Поток и Лепосавић.
Он је навео и да су Срби, који су данас на Задушнице успели да посете гробља својих најмилијих, наишли на оскрнављене хумке, разрушене и поломљене споменике у местима која смеју да посећују само на овај дан.
„И то је слика политике Аљбина Куртија и осталих албанских политичара који ни мртвим Србима не дају мира. Али док год они руше, Канцеларија за Косово и Метохију је ту да обнавља и у понедељак ће бити постављени нови надгробни споменици у Кишници, које су албански екстремисти разрушили крајем прошле године, а чију смо обнову обећали“, поручио је Петковић.
Он је прецизирао да су, због једностране акције косовске полиције, потпуно одсечена гробља у селима и засеоцима Драиновиће, Витакова, Жарева, Шипова, Паруце, Зечевиће и Јунаке у општини Зубин Поток.
Мештани ових засеока истовремено су, како је додао, онемогућени да обављају свакодневне послове, одлазе на посао, посећују лекара или чак сахрањују своје преминуле.
Петковић је написао да је слична ситуација забележена и засеоцима општине Лепосавић где на Задушнице Срби из Рашке и Новог Пазара нису могли да обиђу гробове својих предака у селима Врачево, Требиће и Баре.
Одсечен је и пут који води ка селима Стануловиће и Трешњица и где се такође налазе месна гробља која данас Срби нису могли да посете.
Припадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
СРБИЈА
Приштина подиже бедеме и копа канале: Шта се спрема под маском борбе против шверца
Припадници граничне полиције Косова  - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
СРБИЈА
Косовска полиција поставља нову базу у близини прелаза Брњак
Косовска полиција у северном Митровици - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
СРБИЈА
Канцеларија за Косово и Метохију: Приштина крши Кумановски споразум
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала