- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Поврће које помаже да се смањи ниво кофеина у организму

CC0 / Unsplash/Julia Florczak / Кафа
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
Пратите нас
Превелика количина кафе у току дана може да утиче на различите ствари, када се ради о вашем организму и расположењу.
Превисок ниво кофеина, као и његово касније смањивање, могу да доведу до раздражљивости, високог нивоа енергије, промена у раду срца, раста и пада концентрације…
Чест је случај да људима кафа попијена у каснијим вечерњим сатима, поремети и спавање.
Кофеин је познат као материја која даје енергију, али ако се уноси у прекомерним количинама, нарочито увече, може да отежа спавање као природан и неопходан процес. Ипак, некада је кафа баш оно што вам је потребно и што вам прија, без обзира на то колико је сати.
Како бисте решили проблем несанице коју изазива кофеин, можете да испробате један трик, за који су истраживања потврдила да заиста делује.
Према Мајклу Брусу, клиничком психологу и сертификованом специјалисти за спавање, кофеин се у организму задржава 6 до 8 сати, пре него што почне да се раствара. То значи да, ако престанете да га пијете у 15 часова, само 50 одсто кофеина ће бити неутралисано до 23 часа. Брус саветује да последњу кафу у току дана попијете рано поподне.
На једној дискусији, Брус је изнео и доказе да, ако већ пијете кафу у каснијим поподневним и вечерњим сатима, па вам то изазове несаницу, можете да поједете један броколи и решите проблем, преноси Објектив.
Према студији из 2007. чији резултати су објављени у часопису Цуррент Друг Метаболисм, броколи подстиче стварање ензима цитокрома П450 у јетри, који регулишу ниво кофеина у организму. Истраживање појели су 500 грама броколија и 100 милиграма кофеина у облику таблета, што је приближна количина која се налази у шољици кафе.
Новије анализе су показале да поврће попут броколија, купуса, карфиола, ротквица и прокеља ефикасна и да помажу метаболизму у регулацији нивоа појединих материја.
Дакле, ако сте љубитељ касне вечерње кафе, након ње поједите мало свежег броколија.
Кафа, ратлук и вода - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
ДРУШТВО
Да ли је топла или хладна кафа боља за здравље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала