- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски: Минск не може бити платформа за преговоре са Русијом

© REUTERS / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
Пратите нас
Варшава, Будимпешта и Истанбул, али не и Минск, могли да буду платформа за преговоре са Русијом, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски коментаришићи изјаву портпарола Кремља Дмитрија Пескова о доласку руске делегације на преговоре у Гомељ.
„Сада кажемо – не Минск. Платформе за састанак могу да буду други градови. Наравно, хоћемо мир, желимо да се састанемо, желимо да се рат заврши. Варшава, Братислава, Будимпешта, Истанбул и Баку је све што смо предложили руској страни. Да, и било који други град нам одговара у земљи са чије територије не лете ракете. Само тако преговори могу бити поштени и заиста могу да окончају рат“, рекао је Зеленски у обраћању на свом Телеграм каналу.
Песков је раније изјавио да се руска делегација већ налази у Гомељу и очекује делегацију Украјине. У делегацији за преговоре са Украјинцима су представници Министарства спољних послова, Министарства одбране и других руских ресора, укључујући и администрацију председника.
Специјална војна операција Русије са циљем демилитаризације и денацификације Украјине почела је 24. фебруара. У петак је кретање трупа обустављено у очекивању могућих преговора са Кијевом, али је због одбијања украјинске стране да у њима учествује операција настављена у суботу.
Раније су из кабинета председника Украјине Владимира Зеленског саопштили да би он могао да разговара о неутралном статусу Украјине, уз пакет гаранција за њену безбедност. Истовремено, председник Белорусије Александар Лукашенко је 26. фебруара изјавио да је Минск спреман да пружи платформу и обезбеди вођење преговора. Зеленски је у суботу увече рекао да су председници Турске и Азербејџана, Реџеп Тајип Ердоган и Илхам Алијев, такође предложили да организују преговоре.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала