- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Летонија дала зелено светло добровољцима који желе да ратују против Русије

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаЛетонски војници
Летонски војници - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
Пратите нас
Сејм (скупштина) Летоније на ванредној седници по хитном поступку је подржао измене Закона о националној безбедности у складу са којим је грађанима Летоније дозвољено да се боре као добровољци на страни Украјине, саопштила је локална агенција Лета.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
Добровољци ће прво морати да се региструју у структурној јединици резервног састава Нациоалних оружаних снага.
Комисија за одбрану подржала је у недељу припремљене измене закона о националној безбедности, саопштио је парламентарни секретар Министарства правде Јурис Јурас.
„Већ ове седмице добровољци из реда грађана Летоније моћи ће да оду у помоћ украјинском народу, да штите независност Украјине“, рекао је он.
Нова конзервативна партија такође је саопштила да „споменику Ослободиоцима није место у центру Риге. То је претња националној безбедности“.
Подсетимо, последњих дана у Летонији су најмање два споменика совјетским војницима поливена плаво-жутом бојом. Један од њих је споменик Ослободиоцима Риге.
Идеју о „уједињењу нације“ изнела је и министарка образовања Летоније Анита Мујжниеце која је изјавила да „јасно треба ставити до знања да летонске школе више не треба да се деле у погледу владања одређеним језиком – сва деца која живе у Летонији треба да имају једнака права на квалитетно образовање и један једини државни језик“. Другим речима, министарка је предложила да се преквалификују школе националних мањина у школе у којима ће се настава одвијати на летонском језику. Идеја није новост, јер последња, актуелна реформа образовања предвиђа укидање наставе на руском језику.
Председник Русије Владимир Путин раније је у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио да је донео одлуку о покретању специјалне војне операције у Донбасу. Шеф државе истакао је да планови Русије не укључују окупацију Украјине.
Војници народне милиције ДНР на борбеном возилу пешадије БМП-1 - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
РУСИЈА
ДНР: Украјинске трупе минирале Маријупољ, питање ослобођења града биће решено на преговорима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала