Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић о захтеву Приштине да постане чланица НАТО-а: Идеја лобиста у САД и ЕУ

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом захтева Приштине да постане чланица НАТО, да то није идеја Албанаца са Косова, већ њихових лобиста и неких политичара у САД и Европској унији, чиме желе да натерају четири земље ЕУ које су чланице Алијансе, да признају независност Косова.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
Вучић је, одговарајући на питање да ли је могуће да Приштина у тренутној ситуацији профитира и оствари своје циљеве, рекао да је пре 6-7 месеци први пут чуо за такву идеју и да су обавештајни подаци Србије о томе говорили.
„Не можете постати чланица НАТО ако нисте држава. То је начин, али и изговор за део земаља да то прихвате и кажу — морамо јер немамо други излаз“, казао је он.
Вучић је као други разлог зашто је то важно Приштини навео покушај да се наша земља стави пред свршени чин, јер, како је указао, тако неко жели да нам каже: „Само сте ви остали да признате Косово, и немате избора“.
„Не могу тренутно да проценим колико је реална опасност, али нимало наивна ситуација за нас. Моја порука грађанима је да колико год њих призна Косово, и шта год они радили, за разлику од њих Србија ће се држати међународног јавног прва, Повеље УН, поштовања територијалног интегритета међународно признатих земаља, а то је Србија, не некакво Косово. Што значи без обзира на све притиске и уцене, на шта све неко помисли, Србија ће чувати свој територијални интегритет“, поручио је Вучић.
Вучић је додао да је могуће да народ изабере другачије, и неке друге представнике који ће на другачији начин да се опходе, пренео је Танјуг.

„Протекли дани ноћна мора, најтежи до сада“

Вучић је пренео и да су, услед украјинске кризе и великог притиска којем је изложен, протекли дани за њега били ноћна мора, најтежи у његовом досадашњем професионалном раду.
На питање да ли очекује притиске на Србију које призивају, али и артикулишу неки бивших западни званичници, попут Карла Билта, који је, коментаришући закључке државног врха Србије о Украјини, поручио да Србија себе дисквалификује из процеса приступања ЕУ, Вучић је одговорио да је највећи терет прихватио на себе и да му је драго што други људи не осећају све те притиске и примедбе.
Истакао је да је у току нека кампања, за коју није имао ни минут да је прати, а камоли учествује у њој.

„Нисам то у ових 10 година никада доживео. Чак ни у Бриселу 2013. године када је било веома тешко, али не тако тешко као сада... Честитам Билту, успео је у животу, нека наставе и он и други“, навео је Вучић.

Председник Србије је прокоментарисао најављено улагање Немачке од 100 милијарди евра у наоружање, оценивши да ће то променити све на европском нивоу.
Подсетивши да је то у недељу најавио немачки канцелар Олаф Шолц, Вучић је рекао да жели да чека да види да ли је то на годишњем или петогодишњем нивоу или додатно мимо регуларних буџетских издвајања.
„Немци имају најразвијенију одбрамбену индустрију у Европи и са 100 милијарди Немачка ће бити убедљиво најснажнија армија у Европи и биће потпуна промена свега онога што смо имали до сада“, указао је Вучић.
Војна парада тзв. Косова у Приштини одржана 17. феб. 2013. - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
СРБИЈА
Приштина тражи хитно чланство у НАТО и сталну базу америчких снага на Косову
Ивица Дачић, Ана Брнабић и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
СРБИЈА
Петнаест тачака које је Србија усвојила о кризи у Украјини
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала