- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Да ли може да се живи од пола хектара малине?

CC0 / Pixabay / Малине
Малине - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
Пратите нас
Рејонизација Србије и одговарајуће смештено воћарство и виноградарство је развојна шанса Србије, уз удруживање, трансфер знања и нових технологија, али и озбиљна државна улагања, поручио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић на отварању 16. Међународног конгреса воћара и виноградара у Врднику.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
„Мали и уситњен посед, прилагођен тамо где је могуће воћарству и виноградарству, може и мора да буде далеко продуктивнији. Од само пола хектара одређене сорте малине једна четворочлана породица може солидно да живи”, рекао је Кркобабић, преноси Танјуг.
Конгрес у организацији Пољопривредног факултета у Новом Саду и Научног воћарског друштва Србије одржава се у Врднику и представља најзначајнији научни скуп у области воћарства и виноградарства у Србији. Организује се сваке четврте године и окупља еминентне светске стручњаке предметних области.
Воћари у Србији показали су и развијену свест о потреби удруживања.
Програм финансијске помоћи задругама и подстицања удруживања који је од 2017. године спроводио, по идеји министра Милана Кркобабића, а у сарадњи са Академијским одбором за село САНУ, Кабинет министра за регионални развој а сада Министарство за бригу о селу, дао је у области воћарства можда своје најбоље резултате, наводе из тог министарства.
Тако је од укупно 207 помогнутих задруга (од 2017. до 2021. године), чак 69 воћарских, што чини тачно трећину. Од четири сложене задруге које су добиле средства, две су воћарске и једна је воћарско-повртарска.
Програм финансијских подстицаја за задруге Министарство за бригу о селу наставиће и током 2022. године, пренела је „Политика“.
Малине  - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
ЕКОНОМИЈА
Добра вест за српске воћаре: Цена малине ове године пробија рекорде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала