- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Фестових 50: Поштанске марке у част јубилеја

© Фото : ФестЕдиција поштанских марки у част 50. издања Феста
Едиција поштанских марки у част 50. издања Феста - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Пратите нас
Поводом овогодишњег јубиларног издања Феста, Пошта Србије издала је специјалну едицију поштанских марки под називом „Фестових 50“.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Поштанске марке у част 50. Феста дизајниране су у форми филмске траке, а ово иновативно филателистичко издање представили су Иван Карл, градски секретар за културу и председник Одбора Феста и Адам Софронијевић, директор „Србијамарке” у Пошти Србије.
„Када Фест, надам се, напуни 100 година, сумњам да ће се користити телеграми и поштанске марке. Зато ће ова специјална и колекционарска едиција Поште Србије, једног дана имати филателистичку вредност као траг нашег фестивала и времена. Свет који нас окружује, после короне биће нов, и за њега ће требати храброст за борбу, идеју и опстанак. Испред нас су филмови који тек треба да буду снимљени и пре свега изазови које некад ни филм не може да предвиди. Будимо храбри и кадри за нови свет и у њему нови Фест, за нових педесет година“, поручио је Карл.
Он је додао да је у питању пет маркица, за сваку деценију Феста по једна, а да је за крај ове године планирано отварање Музеја Феста у Београду, у сарадњи с Југословенском кинотеком.
© Фото : ФестПоштанске марке поводом 50. Феста
Поштанске марке поводом 50. Феста - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Поштанске марке поводом 50. Феста
Директор „Србијамарке” у Пошти Србије, Адам Софронијевић оценио је да је Фест данас обезбедио и место у историји српске филателије иновативним решењем пригодних поштанских марака, на којима ће визуелно за историју остати сачувани одабрани постери фестивала.
„Идејно решење говори о важности филмског фестивала који је током пола века постао део културног и јавног дискурса српског, европског и светског културног простора. Почетак и крај филателистичке филмске траке досадашњег трајања Феста обележени су кадром - поштанском марком са постерима првог и педесетог фестивала. Између њих се ређа пет кадрова - вињета, одабраних постера Феста, који репрезентују по једну деценију трајања узбудљиве, готово епске, филмске приче Феста, коју сви са носталгијом и љубављу пратимо и познајемо“, закључио је Софронијевић.
Аутор ове филателистичке едиције је Надежда Скочајић, креаторка марака Поште Србије, која је у 2014. години понела престижну награду за најлепшу поштанску марку Европе, по избору публике.
Конференција за новинаре посвећена програму Феста. - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
КУЛТУРА
Сутра почиње 50. фест: На отварању Кустурица, Биковић и Мики Манојловић
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
КУЛТУРА
Кустурица: Почео лов на вештице, нисам директор руског театра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала