- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Сутра почиње 50. фест: На отварању Кустурица, Биковић и Мики Манојловић

© Tanjug / RADE PRELICКонференција за новинаре посвећена програму Феста.
Конференција за новинаре посвећена програму Феста. - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
Пратите нас
Пројекцијом филма „Страхиња Бановић“ Стефана Арсенијевића сутра ће се отворити јубиларни 50. Међународни филмски фестивал Фест у Комбанк дворани. Фест се затвара 6. марта.
Престижна награда „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности биће додељена сутра на отварању изузетним личностима из света филма – прослављеном редитељу Емиру Кустурици и глумцу Предрагу Микију Манојловићу.
Водитељка ће бити глумица Јелена Гавриловић, а публици ће се обратити председник жирија Феста глумац и продуцент Милош Биковић, као и уметнички директор Феста Југослав Пантелић.
Иван Карл, градски Секретар за културу и председник Одбора Феста, истакао је да се и ово издање фестивала припрема под веома сложеним околностима, као што је било и претходно.
„Надамо се да је ово последњи Фест у овим тешким околностима и да ће следећи бити у пуном капацитету у сваком погледу. Ово је иначе први Фест за 50 година постојања без нашег драгог Милана Влајчића, који нас је недавно напустио. Посвећено је пратио фестивал од самог настанка до данас, никад није пропустио ниједно издање“, навео је Карл и позвао све присутне да минутом ћутања одају почаст преминулом филмском критичару и теоретичару.
Милан Влајчић - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
КУЛТУРА
Одлазак човека чије смо препоруке чекали
Публика ће имати прилике да премијерно погледа 88 играних и документарних дугометражних филмова светске продукције у шест различитих програмских целина, селекција.
Југослав Пантелић, уметнички директор Феста, представио је жири Главног такмичарског програма којем председава Милош Биковић. Чланови жирија су глумица Тамара Драгичевић, директор Филмског архива Мађарске Ђерђи Радули, грчки редитељ и продуцент Аргирис Парадимитропулос и познати хрватски глумац са каријером у Немачкој Тони Гојановић.
На Фесту ће бити укупно 450 пројекција наспрам 180 колико их је било прошле године.
На овогодишњем Фесту биће приказано пет филмова који су номиновани за Оскара у разичитим категоријама – „Белфаст“ Кенета Бране, „Пица од сладића“ Пола Томаса Андерсона, „Мрачна кћи“ Меги Џиленхол, „Паралелне мајке“ Педра Алмодовара и „Сирано“ Џоа Рајта.
Биће приказани и филмови који су прошле године освојили главне награде у Кану и Венецији – „Титан“ редитељке Жулије Дукорно, добитник Златне палме у Кану и „Догађај“ Одри Диван, добитник Златног лава у Венецији.
Редитељ Стефан Арсенијевић и писац и филмски критичар Горан Гоцић - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
КУЛТУРА
Стефан Арсенијевић и Горан Гоцић о „новом храбром свету“: Како смо се заразили филмом /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала