- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Немачки гигант је преживео само због Руса, али сада „пуца себи у ногу“

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаШалке
Шалке - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Пратите нас
Руски „Гаспром“ остао је уз посрнулог немачког гиганта Шалке када је клуб испао из Бундеслиге у Цвајту, док су Немци експресно попустили под притиском због дешавања у Украјини и раскинули су сарадњу са својим највећим спонзором.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Шалке је далеко од оног клуба који је бележио фантастичне резултате, играо Лигу шампиона, јер сада кроз другу немачку лигу, „окован“ дуговима и то цифром од преко 200 милиона евра, покушава да се врати у елитно друштво.
Тиму из Гелзенкирхена биће још теже због чињенице да је донета одлука да сарадња са највећим спонзором – „Гаспромом“, буде раскинута после 15 година успешне сарадње.
Руска компанија „упумпала“ је у клуб од 2007. године преко 400 милиона евра и најзаслужнија је што се Шалке практично није угасио, али Немци то нису знали да цене и олако су, као „гумицом“, прецртали сва обележја Гаспрома због дешавања у Украјини.
Неизвесна је сада судбина Шалкеа који већ грца у дуговима и који ће тешко успети да изгура трку са Вердером и Хамбургером на путу ка повратку у Бундеслигу.
Иако се прошле године спекулицало да ће Гаспром раскинути спонзорски уговор са немачким клубом због очајних резултата, као и томе да је у уговору писало да се спонзорство односи сам ако је Шалке бундеслигаш, Руси су одлучили да остану уз клуб, само уз смањену „финансијску ињекцију“.
Наравно, договорено је да се у случају враћања на стазе старе славе и сума повећа на договорених 30 милиона евра годишње, али су онда уследили догађаји који немају везе са спортом и фудбалом, а челници немачког клуба су попустили пред очигледним политичким притиском и раскинули су сарадњу са Русима који су их годинама „одржавали у животу“.
Остаје да се види како ће се Шалке изборити са финансијским ударцем, јер је дуг преко 200 милиона евра, а годишње су од „Гаспрома“ имали загарантованих 30 милиона евра док су били у елитном друштву.
Две стране су показале два лица, УЕФА је такође раскинула уговор са „Гаспромом“ који је био званични спонзор Лиге шампиона, а под притиском се налази и Црвена звезда чији је генерални спонзор поменута руска компанија.
Директор ФК Црвена звезда Звездан Терзић - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
СПОРТ
Терзић о „Гаспрому“: Захтев УЕФА би био сулуд
Стен Колимор - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
СПОРТ
Играо је са Србима и поручује Британији: „Зашто би Руси добили забрану?“
Дејан Станковић и Александар Станојевић пред 166. вечити дерби - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
СПОРТ
Куп Србије: Звезда чека ТСЦ, а Партизан Лозницу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала