Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Одложено суђење Дијани Хркаловић

© Фото : Youtube/MUP Republike Srbije/PrintscreenДијана Хркаловић
Дијана Хркаловић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
Пратите нас
Почетак суђења бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић због сумње да је искоришћавањем свог положаја у МУП-у кочила истраге и процесуирање криминалаца, као и још двојици полицајаца одложен је данас у Специјалном суду у Београду за 7. април.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
До одлагања је дошло јер је Хркаловићкин нови бранилац Владимир Ђукановић, ког је ангажовала у понедељак након што је отказала пуномоћје тројици адвоката, јуче поднео молбу суду за одлагање суђења како би се најпре упознао са списима предмета и спремио за одбрану.
„Дијана Хркаловић није више ни налик оној особи каквом су је називали медији – ‘да је жарила и палила’, али стоји чврсто са обе ноге на земљи и свесна је за шта је оптужују“, рекао је за Танјуг Ђукановић и додао да ће се одбрана трудити да све те оптужбе оспори у даљем току поступка.
Хркаловићка је била приведена на суђење из Окружног затвора у Београду где се налази у притвору од 24. децембра прошле године и то због опасности од бекства.

На питање судије да ли је упозната са променом адвоката и да ли је то њена воља, бивша државна секретарка МУП-а је одговорила: „Упозната сам, то је моја воља“ и кратко додала: „хвала, пријатно“ и села на своје место у судници. Након тога одложено је суђење.

На суђење су са слободе дошли другогооптужени бивши начелник Одељења за специјалне истражне методе Дејан Миленковић и бивши начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић, преноси Танјуг.
Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловићка се терети због два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.
За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године затвора.
Хркаловићка се терети да је наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевица 30. јануара 2017. у Београду.
Kасније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе „Принципи“, меју којима је пет тешких убистава, док се за још два воде истраге.
Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа, тамо почињених, кривичних дела.
Оптужним предлогом Хркаловићева терети да је Шушњићу након поношења кривичне пријаве Желимира Kрештелице 1. децембра 2017. године против Елеза, тражила да се на мере тајног надзора стави Елез.
На тај начин су, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему обаве друге мере попут тајне пратње.
Све наводе кривичних пријава против ње, Хркаловићка је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.
Шушњић се такође терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.
Дијана Хркаловић - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2022
СРБИЈА
Дијани Хркаловић продужен притвор за још 30 дана
Дијана Хркаловић - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
СРБИЈА
Дијани Хркаловић продужен притвор за још 30 дана, суђење почиње у марту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала