- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Хистерија бесни Европом: Руски студенти постали непожељни на универзитетима у ЕУ

CC0 / Pixabay / Агенда
Агенда - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Пратите нас
Талас бесомучне русофобије бесни Европом до те мере да су преко ноћи заборављена људска права обичних грађана Русије који су се затекли у земљама ЕУ. Руси у иностранству су често изложени увредама, није пожељно ни на улици говорити руски, а студенте с пасошем Русије масовно су почели да протерују с европских универзитета.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси.
Проблеме те врсте имају студенти у Француској, Чешкој и Белгији, као и у многим другим земљама Европе. Разлогом се сматра специјална војна операција коју Русија већ шести дан спроводи на територији Украјине.
Повереник за људска права у Русији Татјана Москаљкова објавила је 28. фебруара на свом Инстраграм профилу о избацивању руских студената са европских универзитета. Према њеним речима, Министарство просвете и науке држи ситуацију под контролом и предузима све неопходне мере да заштити права угрожених студената.
Москаљкова је истакла да грађани Русије имају проблеме и у другим земљама. На пример, вређају их и наносе штету њиховој имовини.
Неки од универзитета у Москви и Санкт Петербургу спремни су да дају шансу свим руским студентима који су због таласа русофобије избачени са страних универзитета. Они ће моћи да се врате у своју домовину и бесплатно наставе школовање у Русији.

Проблеми руских студената у Европи

Пре неколико дана у Амстердаму је одржан антиратни протест на главном тргу. Слогани и плакати били су искључиво против рата, а не против руског становништва, испричала је на једном од руских тв канала студенткиња на школовању у Холандији која се представила као Маргарита. Она, међутим, додаје да је према речима њених другарица које студирају у Немачкој и Аустрији, ситуација доста другачија и да се на тамошњим антиратним протестима отворено исказује агресиван став према Русима.
Немци, како каже, оптужују Русе, док их у Бечу проклињу и желе им све најгоре: од одузимања виза, гашења кредитних картица, па све до клетви да желе да их задеси иста мука.
"Моја пријатељица је избачена из универзитета у Чешкој. Док у Енглеској студира друг, чије је школовање под знаком питања. Цела ова ситуација је страшна", каже ова девојка.
Маргарита додаје да се и у Холандији однос према Русима због целокупне ситуације знатно променио.
„Ректор универзитета је 25. фебруара послао писмо свим руским и украјинским студентима у којем наводи да руководство универзитета саосећа са тренутном ситуацијом у нашим земљама. Пожелео нам је све најбоље и послао линк службе које пружају психолошку помоћ“, објашњава она. Отприлике исто писмо добила је и њена пријатељица, која студира у Берлину.

„Личне санкције“

Руска студенткиња Аљона која живи и студира у Прагу изјавила је за руске медије да су поједини наставници Високе економске школе почели да примењују „личне санкције“ против Руса. На пример, један од професора избацио је Русе са часа. Руководство универзитета реаговало је на овај инцидент забранивши предавачима овакво непрофесионално понашање.
Касније је чешко министарство просвете издало приручник за студенте и ученике у којем се налази објашњење да се према људима не треба лоше опходити због њихове националности. Аљона је приметила да се у Чешкој, генерално, према Русима поступа прилично адекватно, али се на улицама и даље дешавају разне непријатне ситуације.

Савет студентима

Независни аналитичар образовања Борис Деревјагин је за један руски портал прокоментарисао ситуацију о протеривању руских студената са европских универзитета.
"Треба детаљно погледати уговоре између студента и универзитета. Могуће је да документи садрже клаузулу по којој образовна установа има право да једнострано раскине уговор без навођења разлога“, констатује специјалиста.
Међутим, он је нагласио да студенти свакако имају право да туже образовну установу за овакав поступак. Свака особа без обзира на националност има право на образовање. Експерт је ово дешавање назвао једним од облика дискриминације, јер у овом случају власти игноришу закон и не предузимају ништа због националне припадности студената.
Руски студенти се надају да ће власти универзитета у земљама у којима студирају предузети одређене мере и да ће се агресивно понашање према Русима смањити.
Дечак игра Ризико - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
РУСИЈА
Програмирана русофобија: Како омладину широм света хушкају против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала