Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти позива на осуду Србије и тражи од пет чланица ЕУ хитно признање

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Пратите нас
Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти казао је да Косово солидарише са Украјином, јер у борби Украјине „види себе“, и истакао да треба осудити Србију због нереаговања на напад Русије. Он истиче да одавно „упозоравају на Србију“ која се није покајала за злочине, преноси Економија онлајн.
Он је на пленарној седници одржаној у Скупштини Косова казао да се пре недељу дана догодило оно што је мало ко очекивао.
Курти је на седници рекао да је напад на Украјину „напад на цивилизовани свет“ и „напад на све нас", као и да Украјинци нису започели рат, пренела је „Економија онлајн“.
„Разлог зашто се солидаришемо са њима је тај што у њиховој борби за слободу видимо себе“, рекао је Курти и додао да Приштина осуђује Србију, јер „не реагује“ и не уводи санкције Русији.
„Сви јасно и одлучно морају осудити војну агресију. У питању је целокупна архитектура изграђена после Другог светског рата. Наша будућност је у питању", сматра Курти.
Поновио је да тзв. Косово одавно упозорава на Србију, која се, како тврди, „није покајала за злочине из прошлости“. Он је, такође, рекао да ће Косово убрзати процес аплицирања за чланство у ЕУ и затражио да пет држава ЕУ које то нису учиниле признају једнострано проглашену независност Косова, преносе Репортери.
„Позивамо пет држава ЕУ да признају ову реалност хитним признавањем независности Косова. Независност Косова је пример који узима у обзир вековну неправду и геноцид Србије над нашим народом“, рекао је Курти.
Седници у Приштини присуствовала је и известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон.
Генерална скупштина УН, чији Приштина није члан, јуче је усвојила резолуцију којом се осуђује руска инвазија на Украјину.
За резолуцију је гласало 141 од 193 чланица Генералне скупштине, међу којима и Србија.
Народни посланик Милован Дрецун - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
СРБИЈА
Дрецун: Америка користи ситуацију у Украјини да Србију окрене против Русије
Лавров у Уједињеним нацијама - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
РУСИЈА
Лавров: Не постоји механизам којим се Русија може избацити из СБ УН
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
СРБИЈА
Вучић: Србија се у УН придружила осуди напада на Украјину, нисмо подржали санкције Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала