- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Министарство одбране Русије: Украјински националисти не допуштају евакуацију цивила

© SputnikБрифинг Министарства одбране Русије
Брифинг Министарства одбране Русије - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Пратите нас
Оружане снаге Русије су преузеле контролу над неколико насеља у Доњецкој Народној Републици, међутим, националисти и даље не допуштају евакуацију цивила из разних градова Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Оружане снаге Русије су заједно са јединицама Доњецке Народне Републике преузеле контролу над неколико насеља: Благовешченск, Синаја гора, Петровско, Шевченковско, Сладка балка, Иљченково, Очереватују и Новопрокоповку, саопштио је званични представник Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.
Осим тога, начелник Националног центра за управљање одбраном Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев је навео да се Министарство одбране обратило Министарству спољних послова Русије да утичу на власт у Кијеву да прекину противправне акције према цивилима и странцима и да обезбеде хуманитарне коридоре.
Мизинцев је додао и да украјински националисти задржавају и не допуштају евакуацију цивила и неколико хиљада странаца у разним градовима Украјине. Из Харкова је онемогућена евакуација 3.189 грађана из Индије, око 2.700 из Вијетнама и 202 грађана Кине. Док је из града Сума спречена евакуација 576 грађана Индије, 101 грађана Гане и 121 кинеског грађанина, а из Чернигова - 9 грађана Индонезије. Националисти су и у Маријупуљу ухапсили 60 цивила која су се упутила према хуманитарном коридору.
Русија је из зоне специјалних војних операција евакуисала више од 142.000 људи, од којих скоро 40.000 чине деца, као и 588 странаца из Француске, Италије, САД и других држава.
Поред тога, државну границу Русије је прешло 15.246 аутомобила, од којих је 738 прошло границу за један дан.
Русија је створила све услове за безбедну евакуацију цивила и спремна је да у било ком тренутку организује хуманитарни коридор, закључују у Министарству одбране Русије.
Граница између Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Подкаст
Русија тражи мир, Запад хистеријом потпирује рат | Од четвртка до четвртка
Припадник украјинске војске у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
РУСИЈА
Низ земаља дозволио својим држављанима да учествују у борбама у Украјини, стигли хрватски плаћеници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала